Un fermier din Grecia a cheltuit milioane de euro din fonduri UE pentru a realiza noi baterii


Cat de sanatoase sunt ouale din ferme?

90% din producţia de ouă la nivel naţional din Grecia va fi ilegală începând cu luna ianuarie următoare

Cercetarea din Grecia realizată de organizaţia internaţională pentru bunăstarea animalelor VIER PFOTEN, arată că Zouras, cea mai mare fermă de găini ouătoare din ţară, a cheltuit 9,8 milioane de euro în perioada 2000-2006 pentru a construi noi baterii, care vor fi interzise începând cu luna ianuarie 2012.

6,86 milioane au provenit din mecanisme financiare ale UE şi Zouras nu a început încă să-şi schimbe sistemele de întreţinere. "Este de-a dreptul injurios ca fondurile europene de la cetăţeni să fie cheltuite atât de nesăbuit într-o ţară cu aşa de multe dificultăţi economice. Nu este corect faţă de fermierii din ţări precum Regatul Unit, care s-au pregătit din timp pentru această interzicere. În mod evident, Zouras nu dă dovadă de responsabilitate sau viziune, însă guvernul din Grecia ar trebui să se asigure că noile reguli vor fi aplicate începând cu luna ianuarie a anului viitor. Orice investiţie nouă trebuie să fie orientată către viitor şi să fie sustenibilă. Singura modalitate de a obţine acest lucru este fără cuşti", a spus Johanna Stadler, Ofiţer Şef Programe la VIER PFOTEN International.

650.000 de găini ouătoare sunt înghesuite în numai 6 şoproane la Zouras. Păsările închise în cuşti sunt doar maşini de ouă cu o ţintă fixă de 200 de milioane de ouă pe an. Aceste ouă se regăsesc în toată ţara. În multe dintre cazuri, cutiile de ouă nu conţin nicio informaţie cu privire la producător sau la sistemul de adăpostire. Aceste ouă care provin dintr-o cruzime pot fi identificate numai cu ajutorul ştampila de pe ouă: 3 EL 71001. Practic, schimbarea unui şopron durează cel puţin 4 luni. Cu 6 şoproane, va dura cel puţin 2 ani pentru ca Zouras să-şi modernizeze sistemele. "Activitatea normală nu mai este o opţiune pentru Zouras după luna ianuarie. Vor trebui să închidă ferma acum şi să înceapă să facă trecerea la noile sisteme. Toate ouăle care provin de la această fermă ar trebui să respecte interzicerea sau vom solicita Comisiei UE să înceapă demersurile după Anul Nou", a mai adăugat Stadler.


Zouras nu este singura care nu respectă interzicerea, căci mulţi dintre producători vor proceda astfel de asemenea. De fapt, 4,5 milioane de găini ouătoare din Grecia se află încă în baterii sărăcăcioase. Acestea reprezintă aproximativ 90% din totalul populaţiei de găini ouătoare, chiar şi acum când interzicerea acestor cuşti în UE este iminentă. Comisia Europeană a impus interzicerea prin Directiva 74/CE/1999, astfel că fermierii europeni au avut la dispoziţie 12 ani pentru a implementa îmbunătăţiri. Grecia este membră a UE din 1981, aşa că nu pot exista scuze.

"Am solicitat o opinie legală şi este evident că UE va închide fermele cu baterii convenţionale la sfârşitul anului. Acesta este un avertisment pentru autorităţile din Grecia şi un alt motiv de îngrijorare pentru Comisia UE", a spus Johanna Stadler, Ofiţer Şef Programe la VIER PFOTEN International.

VIER PFOTEN a scris scrisori către toate Statele membre UE, prin care întreabă despre starea pregătirii acestei interziceri din viitorul apropiat. Unele dintre statele membre au răspuns deja şi rezultatul este că mai multe dintre statele membre s-au pregătit deja pentru interzicere şi sunt foarte îngrijorate despre concurenţa neloială din partea ţărilor care nu vor respecta această interzicere. În această lună, VIER PFOTEN a expus încă o fermă neconformă care cheltuieşte fonduri UE în România [1] şi, de asemenea, ouă poloneze de la cuşti convenţionale care sunt vândute într-un lanţ de magazine germane. În Germania, producţia de ouă de acest fel este deja interzisă.

Cuştile convenţionale (cunoscute şi sub denumirea de baterii) sunt eliminate pe parcurs deoarece nu permit găinilor ouătoare să aibă un comportament natural. Spaţiul strâmt, lipsa luminii naturale şi concentrarea, duc în unele cazuri la răni şi chiar la moarte.

VIER PFOTEN solicită autorităţilor din Grecia să aplice mai multe controale şi să oprească toate cuştile convenţionale pentru găinile ouătoare până la sfârşitul anului 2011. Comisia UE ar trebui să impună o interzicere suplimentară în cadrul Comunităţii, pentru comercializarea ouălor din ţările care nu pot opri cuştile convenţionale. Vânzătorii cu amănuntul trebuie să refuze vânzarea unor asemenea ouă.


NOTE:
[1] România nu este pregătită să elimine progresiv cuştile convenţionale pentru găini ouătoare în 2012 / Fermele neconforme au utilizat fonduri SAPARD pentru structuri convenţionale


[2] Paşi înapoi la V-Markt / VIER PFOTEN expune ouă provenite de la cuşti convenţionale de la o fermă poloneză

Cele mai citite articole

Vineri incepe PetExpo!

In acest weekend are loc PetExpo, cel mai asteptat eveniment dedicat animalelor de companie, la Romexpo, in pavilionul C6.

Multe surprize pentru tine si animalutul tau la PetExpo

Pentru orice animal de companie – catel, pisica, pesti, hamster, iepuras, papagal, reptila etc., vei gasi la PetExpo cea mai larga paleta de produse si servicii pentru ingrijirea lui,...

A fost desemnata Mascota PetExpo 2013

Micutul Prince a castigat concursul “Vrei sa-ti faci animalutul vedeta” desfasurat in reteaua sociala Facebook, primind 887 Like-uri. Lupta a fost stransa pana in ultimul moment,...

A mai ramas doar o luna pana la cel mai mai mare eveniment dedicat animalelor, PetExpo

Cel mai mare eveniment dedicat animalelor de companie din Romania revine in perioada 31 Mai – 2 Iunie cu cea mai dinamica editie de pana acum.   PetExpo este paradisul...