Iguanele : Ce ar trebui sa stiti inainte de achizitionarea unei iguane


Iguana verde comuna este o soparla mare arboricola (care traieste in arbori si tufe) din America Centrala si de Sud. Acestea sunt erbivore (consumatoare de plante). Iguanele verzi au o coada lunga (utilizata pe post de veritabil bici pentru a se apara) si un rand de tepi care se intinde de-a lungul spinarii.


Informatii generale

 

Iguana verde comuna este o soparla mare arboricola (care traieste in arbori si tufe) din America Centrala si de Sud. Acestea sunt erbivore (consumatoare de plante). Iguanele verzi au o coada lunga (utilizata pe post de veritabil bici pentru a se apara) si un rand de tepi care se intinde de-a lungul spinarii. Iguana este o soparla foarte indragita ca animalut de companie, desi popularitatea acesteia este in declin in ultimii ani odata ce au devenit disponibile ale specii de soparle care sunt mai mici si mai usor de intretinut.

Masculii adulti (in varsta de 2 ani sau mai mari) sunt usor de deosebit de femele prin faptul ca au capetele si gusele mai voluminoase, gatul mai gros, creasta spinala dorsala mai dezvoltata si pori femurali mai evidenti pe fata interna a coapselor.

Acesti pori sunt orificiile (deschiderile) glandelor care sunt utilizate in comportamentele de marcare. In conditii corespunzatoare, masculii adulti pot atinge 7-9 kg, iar cei mari pot creste pana la 1,8 metri in lungime. Lungimea corporala medie este de 1-1,5 metri. Din aceste considerente, trebuie sa va luati masuri de precautie adecvate pentru un terariu mai mare deoarece animalutul va creste.

„Iguanele NU sunt animalute de companie potrivite pentru copiii de varste prea mici si pentru adolescenti.”

Maturitatea sexuala este atinsa in jurul varstei de 2 ani. Femelele pot produce si depune ouale fara existenta unui mascul, dar ouale vor fi infertile si nu vor ecloziona (nu vor scoate pui). Cu o ingrijire corespunzatoare, iguana dumneavoastra poate trai 10-15 ani, desi au fost inregistrate si iguane cu varsta de 25 de ani. Iguanele tinere au un colorit verde intens; pe masura ce se apropie de varsta de adulti, coloritul lor se estompeaza treptat pana la un maron, portocaliu sters sau verde-cenusiu. Iguanele sunt, de obicei, destul de docile si inofensive, dar pot provoca zgarieturi severe cu ghearele lor lungi.

In cazul in care nu beneficiaza de un regim de socializare adecvat sau sunt prinse din salbaticie, unii indivizi (in special, masculii ajunsi la maturitatea sexuala) pot fi foarte agresivi si teritoriali si daca sunt provocati, isi etaleaza muscatura neplacuta, dureroasa si periculoasa. Iguanele nu sunt animalute de companie potrivite pentru copii mici sau adolescenti. Acestea nu pot fi considerate animalute de companie pentru „familie”. In concluzie, iguanele sunt mai potrivite pentru pasionatii de reptile cu experienta si bine informati.

 

Prin ce se diferentiaza iguanele de alte animalute de companie?

 

· Iguanele nu au diafragme (muschiul care desparte cavitatea toracica de cea abdominala la mamifere); acestea se folosesc de muschii localizati intre coase (muschii intercostali) pentru a respira.

· Iguanele au o inima tricamerala (formata din 3 camere/compartimente); cainii, pisicile si oamenii au inimile formate din 4 compartimente.

· Cozile iguanelor se rup cu usurinta daca sunt manipulate cu brutalitate. Acestea se vor regenera incetul cu incetul, dar vor avea o culoare mai stearsa.

· Iguanele dispun de o retea sangvina portala renala, unde sangele de la membrele posterioare este filtrat de catre rinichi inainte de a ajunge in circulatia generala. Asta inseamna ca toxinele provenite de la nivelul membrelor din spate (care ar putea aparea datorita ranilor picioarelor), precum si medicamentele injectate in membrele posterioare, vor fi foarte probabil filtrate inainte de a intra in circulatia generala.

· Iguanele excreta acid uric (portiunea alba a excretiilor lor) ca principalul deseu al metabolismului lor proteic (cainii, pisicile si oamenii excreta uree). Aceasta caracteristica le permite acestora sa se adapteze mediilor desertice unde rezervele de apa pot fi limitate.

· Masculii au doua organe reproducatore pereche numit hemipenisuri.

· Iguanele dispun de o cloaca, care colecteaza secretiile de la sistemele urinar, gastrointestinal si reproducator. Deschiderea externa a cloacei este orificiul anal/cloacal, localizat pe zona ventrala sau inferioara dintre picioarele din spate.

· Pielea este acoperita cu solzi si, de regula, este lepadata sub forma de petice pe masura ce iguane creste, spre deosebire de serpi la care pielea este, de obicei, lepadata sub forma unui mulaj intreg.

· Spre deosebire de multe reptile, iguanele au o vezica urinara.

· Iguanele isi exploreaza mediul prin scoaterea ritmica in afara a limbii si lingerea sau testarea linguala cu o atingere usoara a limbii. Acest comportament este similar „mirositului” (de la caini) si este o functie senzoriala.

 

Cum pot selecta o iguana?

Majoritatea proprietarilor achizitioneaza iguane de pe plan local, de la un crescator sau un pet shop. Animalutele tinere, crescute in captivitate pot fi cele mai bune animalute de companie. Animalele importate de varste mai mari sau adulte sunt mai dificil de imblanzit, pot fi purtatoarele parazitilor interni si, adesea, sufera datorita stresului ca urmare a cresterii fortate in captivitate. Evitati animalele care par bolnave.

„Evitati soparlele care par slabanoage, au pielea cutata sau ochii infundati in orbite si sunt inactive sau letargice.”

Porniti-o la drum cu un animalut sanatos. Nu achizitionati soparlele care par slabe, au pielea lasata (plina de cute) sau ochii infundati in orbite si sunt inactive sau letargice. O iguana tanara si sanatoasa este, de obicei, verde stralucitoare, vigilenta, activa si vioaie, caracteristici adesea manifestate prin picioarele din fata care sustin ferm pieptul si prin capul ridicat si purtat in pozitie verticala. Circumferinta cozii la nivelul prinderii de trunchi trebuie sa fie rotunda, rotofeie, plina si ferma si nu scobita, scofalcita si osoasa.

Orificiul cloacal sau cloaca trebuie sa fie curate, sa nu fie umede sau sa aiba fecale aglutinate. Daca ii puteti deschide gura usor (atingerea usoara a botului cu un deget, adesea, da rezultate), veti putea vedea o cantitate redusa de saliva transparenta si limba si mucoasa cavitatii bucale de culoare roz aprins. Mucusul care are un aspect tulbure sau de „branza de vaci” este un semn al putrefactiei gurii (stomatita infectioasa), la fel cum se intampla si in cazul inrosirii sau hemoragiilor punctiforme pe mucoase. Intotdeauna interesati-va despre garantie in cazul in care iguana se dovedeste a nu fi sanatoasa.

Iguana mea pare sanatoasa. Trebuie aceasta sa fie consultata de catre un medic veterinar?

In decursul primelor 48 de ore de la achizitionare, iguana dumneavoastra trebuie sa fie examinata de un medic veterinar familiarizat cu reptilele. Examinarea fizica (consultul) va include masurarea greutatii corporale a animalutului, precum si verificarea existentei oricaror probleme de sanatate.

„Aveti in vedere ca toate iguanele (inclusiv cele crescute in captivitate) pot avea oxiuri.”

Animalutul dumneavostra va fi examinat in ceea ce privesc semnele de deshidratare si malnutritie. Un examen coproparazitologic este efectuat pentru a verifica existenta sau nu a parazitilor interni. Multi medici veterinar considera ca toate iguanele (inclusiv cele crescute in captivitate) au oxiruri, asa ca iguana dumneavoastra este foarte probabil sa fie supusa unei deparazitari de rutina pentru acest tip de paraziti (aceste specii de oxiuri nu sunt transmisibile la om).

Cavitatea orala este examinata in ceea ce privesc semnele stomatitei infectioase (putrefactia gurii). Iguanele nu trebuie sa fie vaccinate. Medicul dvs. veterinar poate recomanda efectuarea testelor de sange, a culturilor bacteriene sau a radiografiilor pentru a verifica existenta altor boli. La fel ca toate animalutele de companie, iguanele trebuie sa fie consultate si supuse unui examen coproparazitologic anual.

 

Cu admiratie, Dr. Rocsana Pascu

sursa: http://vets4allpets.blogspot.com

Cele mai citite articole