Totul despre rasa Collie Rough- Ciobanescul scotian


Collie Rough este un câine cu o construcţie caracterizată de forţă și acţiune, dar care nu are un aspect greoi sau grosolan. Expresia unul dintre cele mai importante repere, este rezultatul echilibrului perfect și al armoniei craniului și botului, dimensiunii, formei, culorii și poziţiei ochilor, portului și poziţiei corecte a urechilor.

Această rasă impresionează prin marea sa frumuseţe, prin atitudinea mândră și imperturbabilă, nici o zonă a corpului nefiind dis- proporţionată în raport cu ansamblul.

Cunoscut și sub denumirea de “Ciobănesc scoţian” sau “Collie cu păr lung”, Collie Rough este considerat a fi cel mai frumos și mai elegant reprezentant al raselor canine din lume. În trecut însoţea și aduna turmele de oi, astăzi este un câine de familie deosebit, afectuos, cu un puternic simţ de apartenenţă, un câine inteligent care își înţelege stăpânul numai dintr-o privire.

Doctorul Johannes Caius, acum 550 de ani scria despre Collie că, “Câinele din această rasă, printr-un simplu fluierat al stăpânului este capabil să ducă oile rătăcite în orice direcţie. Astfel, ciobanul, fără efort, poate să-și mâne turma înainte sau înapoi, la stânga sau la dreapta, sau să o menţină pe loc”.


Câinele doctorului Caius din secolul al XVI-lea nu e altul decât strămoșul Ciobănescului Scoţian. Locul de baștină al Collie-ului este Highland-ul scoţian, unde a fost folosit ca și câine ciobănesc secole la rând. În acea perioadă înfăţișarea lui era dominată de părul des, lung, care-l apăra de intemperii, aceasta fiind de fapt o adaptare la condiţiile de mediu. Mult mai târziu capătă forma suplă și elegantă, părul devenind mătă- sos, transformându-l în cel mai frumos câine din lume.

Era cunoscut pentru inteligenţa sa ieșită din comun, receptivitate, învăţând și executând orice fel de co- menzi, datorită abilităţilor sale reușea să îndeplineas- că cu succes munca mai multor oameni.
Aceşti câini au rămas anonimi până în 1860, când regina Victoria, făcând o vizită la Balmoral, i-a remar- cat și i-a îndrăgit pe loc.

A cumparat câteva exemplare și le-a dus la canisa din Windsor. Astfel, Collie a ajuns în centrul atenţiei, persoanele bogate licitând sume mari de bani pentru a intra în posesia lor, atât pe continent, cât și în America. Pentru prima dată în istoria creșterii câinilor, preţul s-a ridicat atât de mult, încât valoarea unui singur exemplar era de 1000 lire (la acea vreme, aproximativ 2400 USD). În scurt timp, Collie a devenit tot mai elegant, deosebindu-se tot mai mult de strămoșul său truditor și modest.

Collie Rough este un câine cu o construcţie ca- racterizată de forţă și acţiune, dar care nu are un aspect greoi sau grosolan. Expresia unul dintre cele mai importante repere, este rezultatul echilibrului perfect și al armoniei craniului și botului, dimensiunii, formei, culorii și poziţiei ochilor, portului și poziţiei corecte a urechilor. Această rasă impresionează prin marea sa frumuseţe, prin atitudinea mândră și imperturbabilă, nici o zonă a corpului nefiind dis- proporţionată în raport cu ansamblul.


Membrele anterioare, paralele și drepte, iar cele posterioare musculoase și puternice, oferă o structură osoasă puternică în raport cu talia câi- nelui. Capul, în perfectă armonie cu corpul alungit și puternic, are o linie armonioasă. Neted și în același timp bine conturat, capul se îngustează lin pornind de la inserţia urechilor până la trufa nea- gră, fără obraji proeminenţi sau impresie de bot ascuţit. Ochii, de dimensiune medie, dispuși puţin oblic, migdalaţi, de culoare brun închis (cu excepţia exemplarelor blue-merle, ai căror ochi sunt frecvent albaștri sau cu pete albastre), exprimă inteligenţă, iar atunci când câinele este în atenţie, privirea este vie și iscoditoare. Urechile mici, prinse sus, purtate erect până în treimea superioară, vârfurile ascuţite atârnând spre în faţă, constituie semne particulare ale rasei. Urechile complet ridicate constituie un defect grav, dând capului un aspect străin. Nici urechile blege nu sunt tipice. Observaţiile privind forma urechilor pot părea exagerate, dar la această rasă, pe lângă aspectul estetic, forma urechilor are și un rol practic deosebit, aceștia putând recepta “fluieratul păstorului” chiar și de la câţiva kilometri distanţă.


Corpul este ușor alungit, comparat cu înălţimea la greabăn, iar spatele drept, ușor ridicat în zona renală, este susţinut de șolduri și coapse puternice. Pieptul este adânc, cutia toracică este bine dezvoltată.

Rough Collie în viaţa de zi cu zi


Acestea sunt trăsăturile pe care proprietarii de Collie le folosesc atunci când vorbesc despre câinii lor: loial, iubitor, dulce, sigur de sine, demn de încredere, fermecător, inteligent, ascultător, nerăbdător, protector, mândru. Trebuie să reţineţi că, deși trăsăturile enumerate sunt trăsături naturale pe care ar trebui să le aibă un Collie, mediul în care trăiește joacă un rol foarte important în dezvoltarea acestuia. De aceea, este responsabilitatea stăpânului să îi asigure un mediu sănătos și spaţios, care să-i permită să-și dezvolte toate aceste calităţi.


Probleme de sănătate


În ansamblu, Collie Rough este un câine cu puţine probleme de sănătate, cele mai frecvente fiind artrita, anomalia ochiului de Collie şi nasul de Collie. Din păcate,”Lassie”, faimosul film ce a făcut celebră această rasă, a avut și efecte negative datorită repro- ducerilor haotice, consecinţă a cererilor prea mari, ce au dus la probleme grave de temperament și sănăta- te. Cercetaţi cu atenţie liniile de provenienţă înainte să achiziţionaţi un Collie pentru a avea garanţia unui câine sănătos.

sursa: Revista Cainele meu

Cele mai citite articole

Rasa de caine - Fox Terrier

Fox Terier-ul este fie cu par neted fie cu par sarmos.  In general acesta are un caracter vesel, este mereu in miscare si se acomodeaza in diferite situatii. Este foarte devotat stapanului...