Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea XI


Urmareste seria de articole si ai mare grija de pisicuta ta!

 

Acest articol este continuarea primelor 10 parti- click pe fiecare pentru a ajunge pe articol:

Partea I

Partea II

Partea III

Partea IV

Partea V

Partea VI

Partea VII

Partea VIII

Partea IX

Partea X

Arsurile Provocate de Caldura

. In cazul arsurilor superficiale, foarte reduse ca dimensiuni, aplicati cu grija apa rece pentru a impiedica extinderea ulterioara a arsurii. Cremele pe baza de antibiotice, cu aplicare locala pot ajuta la vindecarea ranilor. In cazul celorlalte tipuri de arsuri termice, se recomanda racirea blanda si imediata cu apa rece urmata de examinarea si tratarea de catre un medic veterinar. Nu utilizati cuburile, pungile sau brichetele de gheata care nu fac nimic altceva decat sa intensifice leziunile deja produse. Nu aplicati unt/ulei sau orice alt produs pe arsura. Peste arsura nu vor fi dispuse bandaje, pansamente sau alte materiale de protectie in afara de apa rece.

 

Arsurile Solare

. Da, chiar si animalutele de companie pot fi afectate de razele soarelui si mai ales pisicile cu parul alb. Examinati pielea in cazul in care suspectati ca s-au produs arsuri solare si aplicati o compresa rece si umeda pe zonele respective. Daca pielea este dureroasa sau daca sesizati prezenta ranilor deschise sau a veziculelor, ingrijirea medical-veterinara de specialitate este recomandata. Desi animalutele de companie nu se ard atat de usor ca oamenii, exista posibilitatea ca pielea sa fi suferit leziuni mult mai severe decat ati putea observa in prima instanta. Tratamentul zilnic care implica toaletarea ranilor si aplicarea medicatiei locale se poate dovedi necesar.

Incendiile/Inhalarea Fumului.

Incendiile pot avea consecinte dramatice atat asupra oamenilor, cat si asupra animalutelor. Inhalarea fumului si arsurile, precum si intoxicatia cu monoxid de carbon se pot produce in timpul acestor evenimente dezastruoase. In cazul in care animalutul dvs. este implicat intr-un incendiu, incercati sa-l scoateti din cladirea in flacari. Nu va riscati viata incercand s-o salvati pe cea a animalutului dvs. In cazul in care nu ati reusit sa va scoateti animalutul din incendiu, informati pompierii si lasati-i pe acestia sa incerce sa-l(o) salveze. Odata ce animalutul dvs. este scos din cladirea in flacari, solicitati pompierilor sau personalului medical de la locul incendiului sa-i administreze oxigen timp de 10-15 minute inainte de a-l transporta. Administrarea oxigenului, cat mai curand posibil, reduce gravitatea intoxicatiei cu monoxid de carbon si poate stabiliza acele animalute care sunt expuse riscului de a muri inainte de a ajunge la spital. Dupa aceasta perioada scurta petrecuta sub masca de oxigen, transportati-va animalutul de companie la un spital veterinar cat mai rapid cu putinta.

 

Monoxidul de Carbon

.Monoxidul de carbon este un gaz inodor, incolor care poate provoca probleme grave si chiar fatale. Monoxidul de carbon se leaga (se conjuga) cu hemoglobina din sange, nepermitand transportul normal al oxigenului. Fara volumul adecvat de oxigen, organele din organism si in special creierul si inima incep sa sufere. Cel mai bun tratament in cazul intoxicatiei cu monoxid de carbon este de a va indeparta atat dvs., cat si pe animalutul dvs. de mediul nociv intr-o zona cu aer proaspat si curat. Urmariti daca exista semne de dificultate respiratorie si executati manevrele de resuscitare cardio-pulmonara daca este necesar. Prezentati-va imediat la medicul dvs. veterinar.

Electrocutarea.

Pisoii curiosi au tendinta sa-si exploreze lumea cu gurile. Dintr-un anumit motiv, cablurile electrice par sa fi irezistibile, dar rontairea unui cablu care este conectat intr-o priza poate avea consecinte devastatoare – cel mai frecvent, electrocutarea. In cazul in care se intampla acest lucru, incercati sa scoateti cablul din priza, dar nu atingeti pisica sau portiunea distrusa a cablului. Daca va este teama, opriti alimentarea cu energie electrica la priza de la panoul electric si apoi scoateti din priza aparatul electric si detasati animalutul de cablu. Contactati-va medicul veterinar pentru aplicarea cu promptitudine a tratamentului. Mentineti-va animalutul cat mai calm si mai relaxat cu putinta. In cazul in care in gura pisicutei dvs. sunt prezente arsuri, medicul dvs. va toaleta zona afectata si va va prescrie medicamente, cum ar fi antibioticele. In cazul in care se constata acumularea de lichide in pulmoni (edem pulmonar), tratamentul cu diuretice (cum ar fi furosemidul) poate fi indicat, desi acesta nu este intotdeauna necesar. In functie de gravitatea leziunilor, spitalizarea pisicii pentru efectuarea oxigenoterapiei poate fi necesara. Daca animalutul dvs. este in stare de soc, acesta va avea nevoie de terapie intravenoasa cu lichide.

Inecul.

 

Pisicile nu sunt inotatoare native. Piscinele, lacurile si raurile pot fi zone extrem de periculoase. In cazul in care pisica dvs. se zbate in apa, scoteti-o imediat. ATENTIE! Inveliti-va animalutul intr-o paturica si transportati-l la medicul dvs. veterinar pentru evaluare, chiar daca animalutul dvs. pare normal dupa ce a stat sub apa. Daca aceasta este inconstienta, incepeti manoperele de resuscitare cardio-pulmonara. Eliberati caile respiratorii de apa si reziduuri. Acest lucru poate fi realizat prin mentinerea animalutului cu capul in jos astfel incat apa sa se poata scurge din gura si nasul pisicii. Mentineti o pozitie cu capul in jos si asezati-va animalutul pe-o parte. In cazul in care animalutul nu mai respira sau daca credeti ca inima acestuia a incetat sa mai bata incercati resuscitarea.

Otravurile.

Daca banuiti ca animalutul dvs. ar fi putut ingera o substanta otravitoare, cititi eticheta recipientului pentru a va informa in legatura cu ingredientele si indicatiile de prim ajutor in cazul ingestiei accidentale. De asemenea, consultati-va medicul veterinar sau personalul unui spital veterinar de urgenta daca suspectati ca animalutul dvs. a fost otravit. Medicul dvs. veterinar v-ar putea recomanda sa-i induceti voma inainte de a va prezenta animalutul pentru examinare si tratament. Cu toate aceste, voma nu trebuie sa fie niciodata indusa cu exceptia cazurilor in care aceasta manopera v-a fost special recomandata de catre un medic veterinar. Unele substante toxice sunt nocive datorita naturii corozive a substantei si a riscului de aspirare.

In cazul in care va este recomandata inducerea vomei, peroxidul de hidrogen 3% este eficient in a provoca pisicile sa vomite. In ciuda prospectului care indica faptul ca peroxidul de hidrogen este toxic, poate fi administrat fara riscuri la pisici. Acesta este considerat toxic deoarece induce varsaturile. Doza adecvata de peroxid de hidrogen este de o lingurita la 5 kg greutate corporala. Daca aveti o seringa, o lingurita este echivalentul a 5 ml. Odata administrat, se agita usor regiunea stomacului pentru a amesteca peroxidul cu continutul gastric. Varsaturile ar trebui sa se produca in circa 15-20 de minute. In cazul in care nu se constata aparitia varsaturilor, puteti sa repetati administrarea perodixului de hidrogen 3% inca o data, fara nicio problema. Daca chiar si dupa aceasta incercare nu aveti succes, pisica dvs. are trebui sa fie vazuta de un medic veterinar pentru a primi un vomitiv mai puternic.

In ceea ce privesc expunerile topice (piele, mucoase), pisica va fi imbaiata in apa calduta cu un detergent de vase cu actiune delicata pentru a reduce absorbtia suplimentara a toxicelor inainte ca animalutul dvs. sa fie examinat si tratat de catre un medic veterinar.

Toxicitatea Veninului Broastelor Raioase

Broastele raioase sunt o prezenta obisnuita in curtile sau gradinile noastre. Dintr-un anumit motiv, animalutele de companie par sa fie foarte atrase de aceste creaturi si adesea, incearca sa le guste. Din fericire, majoritatea broastelor raioase sunt doar amare astfel incat atunci cand sunt ingerate provoaca o oarecare salivatie. Cu toate acestea, exista cateva specii de broaste raioase care sunt toxice. In cazul in care va observati animalutul in contact direct cu una dintre aceste broaste raioase toxice, separati-i imediat si spalati din abundenta gura pisicii dvs. cu apa. Apoi, prezentati-va la medicul dvs. veterinar pentru a stabili daca pisica dvs. are nevoie de tratamente suplimentare.

 

sursa: Vets 4 all pets

Cele mai citite articole

Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea XII

Si am ajuns si la ultimul articol din seria noastra dedicata stapanilor de pisicute.

Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea X

Pisicutele sunt tare sensibile. Invata ce trebuie sa faci in caz de probleme.

Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea IX

Tu stii ce sa faci in cazul in care pisica ta cade de la inaltime?

Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea VIII

O noua parte a seriei de sfaturi in caz de urgente ale pisicilor.