Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea X


Pisicutele sunt tare sensibile. Invata ce trebuie sa faci in caz de probleme.

 

Acest articol este continuarea primelor 9 parti- click pe fiecare pentru a ajunge pe articol:

Partea I

Partea II

Partea III

Partea IV

Partea V

Partea VI

Partea VII

Partea VIII

Partea IX

Inteparea/Punctionarea.

Daca observati ca animalutul dvs. sangereaza, in functie de localizarea ranii, compresiunea blanda se dovedeste adesea necesara pentru a opri circulatia sangelui. Regiunea afectata va fi asezata mai sus decat restul corpului pentru a reduce circulatia sangelui in regiunea respectiva, apoi rana va fi infasurata cu un prosop curat si banda adeziva. Solicitati imediat asistenta veterinara.

 

Plagile prin Impuscare.

 

Din nefericire, uneori, animalutele de companie pot fi victimele ranirii prin impuscare. Daca banuiti ca animalutul dvs. de companie a fost impuscat, mentineti-l calm si linistit. Observati-va animalutul daca respira dificil, sangereaza sau are alte leziuni. Acoperiti plagile deschise cu o carpa curata si opriti sangerarea prin aplicarea unei compresiuni blande cu ajutorul unei alte carpe curate. O atentie deosebita trebuie avuta deoarece ranile sunt dureroase, iar animalutul ar putea musca persoana care-l ingrijeste de frica sau durere. Examinarea si tratamentul imediat realizate de catre un medic veterinar sunt puternic recomandate.

 

Traumatismul Cranian.

Leziunile produse la nivelul capului pot fi grave, iar traumatismul cranian este o urgenta care pune in pericol viata animalutului afectat. Daca suspectati ca pisica dvs. a suferit un traumatism cranian, prezentati-o la medicul dvs. veterinar pentru examinare cat mai curand cu putinta. Chiar daca animalutul dvs. pare sa se comporte normal, un examen efectuat de catre un medic veterinar este critic. Pana ajungeti la spitalul veterinar, mentineti-va animalutul cald, tineti-i capul ridicat sau la acelasi nivel cu restul corpului si minimalizati tensiunea pe gatul, capul sau spatele acestuia. Aveti grija atunci cand va manipulati pisica pentru a evita sa fiti muscati. Pisica dvs. s-ar putea sa nu fie constienta de ceea ce face si sa va raneasca din greseala.

Traumatismele Toracelui.

 

Toracele contine organe vitale. Coastele sunt menite sa protejeze inima si pulmonii, dar traumatismele severe pot cauza leziuni semnificative acestor organe deosebit de importante ale organismului. In cazul in care animalutul dvs. de companie a suferit un traumatism la nivelul toracelui, verificati modul in care acesta respira si daca ii bate inimioara. Executati manoperele de resuscitare cardio-pulmonara, daca este necesar. In cazul in care animalutul dvs. respira, mentineti-l linistit si trasportati-l imediat la medicul dvs. veterinar. In cazul in care ranile sunt prezente pe torace si mai ales daca aerul iese din torace pe la nivelul ranii, acoperiti-le cu o carpa curata sau cu o folie de plastic. Apasati delicat deasupra oricarei zone care sangereaza pentru a opri hemoragia.

 

Entorsele/Luxatiile.

Exista multiple cauze ale schiopaturii de la entorsele minore la fracturile grave. Cel mai sigurul lucru pe care-l puteti face este acela de a va prezenta la medicul dvs. veterinar pentru a va examina animalutul in vederea stabilirii cauzei durerii. In cazul in care este vorba de o entorsa, tineti-va animalutul intr-un spatiu limitat si inchis si diminuati-i activitatea la minim. Local, utilizati comprese reci ce vor fi tinute pe zona afectata timp de 5-10 minute, la fiecare 6-8 ore, pentru primele 24 de ore. Niciodata, nu-i administrati animalutului dvs. niciun fel de medicament fara a va consulta in prealabil cu medicul dvs. veterinar.

Fracturile.

Oasele rupte „insotesc” de obicei anumite tipuri de traumatisme. Accidentele rutiere, caderile sau chiar muscaturile de caine pot rupe chiar si cele mai puternice oase. Daca banuiti ca animalutul dvs. are un os fracturat, mentineti-l calm si linistit si limitati-i miscarea. In cazul in care sesizati si o rana deschisa, acoperiti plaga cu o carpa curata sau un pansament. Trebuie sa aveti multa grija deoarece fracturile sunt dureroase, iar animalutul dvs. ar putea musca persoana care-l ingrijeste din frica sau durere. Din acest considerent, se recomanda ca botul animalutului dvs. sa fie protejat cu o botnita. Transportati-l la medicul dvs. veterinar cat mai curand posibil. Se recomanda ca in cazul animalutelor cu oase fracturate, trasportul sa se realizeze intr-o cutie, lada sau cusca de transport pentru a limita cat mai mult posibil miscarile animalutului dvs. Atelele sunt dificil de pus la domiciliu sau daca nu sunt puse corect, pot provoca mai mult rau decat bine.

 

Murdarirea cu Vopsea, Adeziv sau Ulei.

 

Metodele utilizate pentru a indeparta substantele topice includ spalarea cu un detergent de vase cu actiune blanda. Ba mai mult, unele vopseluri pot fi indepartate numai cu apa si sapun inainte sa se usuce. De asemenea, detergentii de vase cu actiune blanda dau rezultate in indepartarea substantelor grase. Uleiul vegetal sau untul de arahide s-au dovedit eficienti in indepartarea smoalei si a unsorilor. Dupa baia cu ulei, oferiti-i animalutului dvs. o baie cu detergent de vase cu actiune blanda care, de asemenea, va va ajuta sa scapati de smoala sau unsori. In cazul in care toate aceste metode dau gres, mergeti cu animalutul dvs. la un frizer sau chiar la medicul veterinar pentru a fi tuns. Nu-i permiteti animalutul dvs. sa se linga sau sa ingere vopseaua, uleiul sau adezivul. Pisoii curiosi rod frecvent tuburile cu cianoacrilat sau superglue, dar, din fericire, cianoacrilatul este inactivat de saliva si nu se lipeste in gura bietului animalut. Din pacate, acest lucru nu se aplica si in cazul parului din jurul buzelor care fara doar si poate se va lipi. De asemenea, odata uscat, saliva nu mai poate face nimic pentru a dezlipi acest adeziv.

Arsurile Provocate de Substantele Chimice.

 

Daca sunteti martorii unei ingestii de substante chimice, spalati imediat gura animalutului dvs. cu apa din belsug.

ATENTIE! Aveti grija ca apa utilizata pentru spalarea gurii sa nu fie aspirata de pisicuta dvs. Lavajul (spalarea) gurii se va realiza cu botul pisicutei pozitionat in jos, astfel incat surplusul de apa amestecat cu toxicul sa fie evacuat la exterior si sa nu existe posibilitatea ca amestecul sa fie ingerat. Aceasta manopera poate ajuta la reducerea cantitatii de substanta chimica din gura si astfel, poate minimaliza consecintele. Nu provocati voma. Contactati-va medicul veterinar pentru a stabili daca exista necesitatea unui tratament ulterior. De asemenea, este recomandat sa cititi prospectul produsului ingerat pentru a va pune in tema cu privire la toxicitatea acestuia si eventualele simptome pe care le-ar putea prezenta pisica dvs. Adesea, cazurile usoare pot fi tratate cu solutia compusa din glicerina, stamicin (sau nistatin), anestezina si vitamina A cu care se fac badijonari ale cavitatii bucale, de 3 ori pe zi. Aceasta solutie este un medicament de uz uman care cel mai frecvent este utilizat pentru tratarea ulcerelor prezente in cavitatea bucala si poate fi suficient pentru a favoriza vindecarea plagilor minore rezultate in urma arsurilor chimice.

Asigurati-va ca animalutul dvs. continua sa manance si sa bea in mod normal. In cazurile mai grave, nu exista un tratament care sa poata fi facut la domiciliu – va rugam, consultati-va medicul veterinar imediat. Intotdeauna luati la dvs. recipientul sau pachetul substantei toxice pentru a-l arata medicului veterinar.

Cele mai citite articole

Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea XII

Si am ajuns si la ultimul articol din seria noastra dedicata stapanilor de pisicute.

Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea XI

Urmareste seria de articole si ai mare grija de pisicuta ta!

Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea IX

Tu stii ce sa faci in cazul in care pisica ta cade de la inaltime?

Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea VIII

O noua parte a seriei de sfaturi in caz de urgente ale pisicilor.