Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea IX


Tu stii ce sa faci in cazul in care pisica ta cade de la inaltime?

Acest articol are ca parti precedente urmatoarele:

 Ghidul de urgente pentru pisici - Partea I

 Ghidul de urgente pentru pisici - Partea II

 Ghidul de urgente pentru pisici - Partea III

Ghidul de urgente pentru pisici - Partea IV

Ghidul de urgente pentru pisici - Partea V

Ghidul de urgente pentru pisici- Partea VI

Ghidul de urgente pentru pisici- Partea VII

Partea VIII

Atacurile Animalelor si Plagile prin Muscatura

Tunderea delicata a parului si toaletarea plagii cu apa oxigenata, povidone iodine (Betadine) sau clorhexidina poate ajuta la reducerea infectiei. Trebuie avuta o deosebita grija deoarece plagile prin muscatura sunt dureroase, iar animalutul ar putea musca persoana care-l(o) ingrijeste din frica sau de durere. Pentru a preveni astfel de evenimente, indicat ar fi sa le puneti botnita animalutelor dvs. In ciuda ingrijirii oferite initial la domiciliu, toate ranile produse prin muscatura trebuie sa fie examinate si tratate de catre un medic veterinar. Chiar daca exista o singura rana mica si minora sub forma unei gauri limitata numai la piele, complicatiile majore si/sau imbolnavirea se pot produce.

 

Luptele dintre Pisici

 

Unele pisici pur si simplu nu se inteleg. Astfel, intre acestea pot aparea adevarate batalii in urma carora se produc accidentari grave. In cazul in care pisica dvs. este implicata intr-o lupta, examinati-i ranile pentru a stabili cat sunt de grave si de profunde. Opriti orice sangerare excesiva folosindu-va de compresiunea directa. Nu utilizati un garou. Toaletarea initiala a ranilor mici cu apa oxigenata, povidone iodine (Betadine) sau clorhexidina poate ajuta la reducerea severitatii infectiei. Toate victimele luptelor dintre pisici trebuie sa fie examinate de catre un medic veterinar. O rana minora la nivelul pielii poate ascunde leziuni severe subiacente.

 

Leziunile Provocate de Cureaua de Ventilator

In special in timpul iernii, motorul unei masini poate fi un refugiu cald si placut pentru o pisica. Din pacate, aveti toate sansele sa nu va dati seama ca o pisica sforaie in motorul dvs. inainte de a fi prea tarziu. Daca banuiti ca o pisica este ascunsa in motorul dvs., opriti motorul imediat. Incercati sa scoateti pisica de la motor si linistiti-o. Cel mai frecvent, leziunile asociate cu motoarele de autovehicule sunt laceratiile (sfasierile) si traumatismele provocate de cureaua de ventilator. O grija deosebita trebuie sa fie avuta atunci cand manipulati aceste pisici deoarece ranile sunt adesea dureroase determinand animalutul sa muste sau sa zgarie de frica sau de durere. Verificati daca animalutul prezinta semnele socului. Daca animalutul prezinta dificultati de respiratie, executati manevrele de resuscitare cardio-pulmonara. Acoperiti-i ranile cu o bucata curata de material textil si transportati-l imediat la medicul veterinar.

 

Sindromul Caderii de la Inaltime

 

Viata urbana prezinta multiple pericole pentru animalutele de companie. Unul dintre cele mai periculoase este viata dusa intr-un apartament. Animalutele de companie care au acces la o fereastra deschisa sau la un parapet de protectie detasabil prezinta riscul de a cadea de la inaltime. In cazul in care nu locuiti la parter, animalutul dvs. poate cadea de la o inaltime apreciabila care atrage dupa sine accidentari grave. Daca animalutul dvs. cade sau sare de la fereastra, aveti grija cand il ridicati si-l transportati. Daca animalutul dvs. este ranit, acesta poate avea dureri mari si poate musca si zgaria ca reflex de aparare.

Inveliti animalutul intr-un prosop gros sau o paturica si asezati-l intr-o cusca de transport sau o cutie pentru a-l transporta la medicul dvs. veterinar. Animalutul dvs. trebuie sa fie examinat de medicul dvs. veterinar, chiar daca acesta pare normal. Multe dintre animalutele de companie isi revin dupa accidentarile produse in urma caderilor de la inaltime. Pisicile tind sa se recupereze mai usor in comparatie cu cainii, existand cazuri in care in urma caderii de la etajul 8-12, pisicile prezentau leziuni minore. Majoritatea cainilor care cad de la peste 6 etaje au sanse minime de supravietuire.

 

Accidentele Rutiere

 

Daca banuiti ca animalutul dvs. a fost lovit de un autovehicul sau ca a suferit orice alt tip similar de traumatism, solicitati imediat ingrijire medical-veterinara de urgenta. Verificati semnele vitale ale animalutului dvs. si executati manevrele de resuscitare cardio-pulmonara, daca este necesar. Daca animalutul dvs. respira, mentineti-l calm si transportati-l imediat la medicul dvs. veterinar. In cazul in care constatati prezenta ranilor pe torace, acoperiti-le cu o carpa curata. Aplicati o compresiune usoara pentru a opri sangerarea. O atentie deosebita trebuie avuta deoarece fracturile si ranile sunt dureroase, iar animalutul ar putea musca persoana care-l ingrijeste de frica sau durere.

Din acest considerent, utilizati o botnita pentru a va proteja atat pe dvs., cat si pe animalutul dvs. Daca este posibil intindeti-va animalutul la orizontala pe o suprafata plana, cum ar fi o targa si feriti-l sa nu se raneasca. In cazul in care este suspectata prezenta unui traumatism, fiti extrem de atenti si de grijuli atunci cand vine vorba de mobilizarea sau mutarea dintr-o parte in alta a animalutului. Daca este posibil, intindeti animalutul pe o scandura, o tablie sau o targa sau utilizati o patura infasurata strans in jurul animalutului pentru a face facila si sigura transportarea. Lipsa ranilor externe nu exclude existenta leziunilor interne considerabile.

 

Vanataile (Contuziile)

Contuziile minore provocate de traume pot fi tratate prin aplicarea unei comprese reci pe zona afectata, timp de 5-10 minute, la fiecare 6-8 ore. In cazul in care constatati prezenta unor vanatai si nu cunoasteti cu exactitate modul in care acestea au aparut, protejati-va animalutul de eventualele raniri sau caderi si consultati-va cu medicul dvs. veterinar cat mai curand posibil.

 

Abraziunea.

O abraziune reprezinta lezarea straturilor superficiale ale pielii si este adesea denumita ca julitura. Daca julitura este redusa ca dimensiuni si este situata aproape de suprafata pielii (respectiv, nu este profunda), tundeti parul si toaletati leziunea cu apa calda, apa oxigenata sau Betadine.

 

Ranile Deschise

Orice rana deschisa are potentialul de a deveni o situatie de urgenta. Ingrijirea prompta poate preveni o catastrofa. Folositi un prosop curat si apasati delicat pentru a opri sangerarea. In cazul in care rana pare a fi redusa ca dimensiuni si limitata la straturile superficiale ale pielii, tundeti parul si curatati plaga cu apa calduta. Dupa toaletarea plagii, aplicati prin tamponare povidone iodine (Betadine) sau apa oxigenata. Daca este vorba de o plaga mai mare si mai profunda, infasurati zona intr-un prosop care va fi fixat cu ajutorul unei benzi adezive si solicitati imediat asistenta medical-veterinara. Chiar daca animalutul a beneficiat initial de ingrijiri la domiciliu, toate ranile trebuie sa fie examinate si tratate de catre medicul dvs. veterinar. Nu neglijati faptul ca, inclusiv o rana la piele care pare mica si minora poate provoca probleme grave.

 

Sfasierea (Lacerarea).

Laceratiile sunt frecvent intalnite si cel mai adesea sunt asociate cu anunite tipuri de traumatisme. In cazul in care animalutul dvs. sangereaza, opriti sangerarea prin aplicarea unei compresiuni directe deasupra ranii cu o carpa curata. Faceti acest lucru numai daca va simtiti in stare sa-l faceti fara a fi muscati de animalutul dvs. speriat. Compresiunea va favoriza coagularea la nivelul vaselor de sange mai mici si, prin urmare, va opri sangerarea. In ceea ce privesc vasele de sange mai mari, simpla compresiune nu va antrena coagularea, dar, cel putin va incetini sangerarea pana in momentul in care ajungeti cu animalutul dvs. la medicul veterinar. Mentineti rana acoperita cu o carpa curata (cum ar fi un prosop curat) pe tot transportul pana la medicul dvs. veterinar. De asemenea, nu-i permiteti animalutului dvs. sa-si linga rana. In cazurile in care proprietarii de animalute care au suferit laceratii se prezinta la medicul veterinar la scurt timp dupa producerea neplacutului eveniment, majoritatea acestor tipuri de leziuni pot fi suturate, iar animalutele vor primi un tratament pe baza de antibiotice in functie de natura ranii.

 

Strapungerea.

Obiectele ascutite si penetrante pot cauza leziuni interne grave. Betele, parii, stalpii cu varfurile ascutite, tambrele de gard, sagetile, etc. pot strapunge cu usurinta pielea animalutelor dvs. ajungand in apropierea sau direct in organele vitale ale acestora. In cazul in care animalutul dvs. a suferit plagi prin strapungere, mentineti-l calm. Nu incercati sa scoateti obiectul din animalutul dvs. deoarece puteti provoca leziuni severe, iar sangerarea poate fi exacerbata in urma inlaturarii obiectului. Daca animalutul este infipt intr-un obiect imobil, s-ar putea sa vi se recomande fie sa detasati obiectul (cum ar fi o tambra de gard) lasandu-l atasat de animalut, fie sa riscati sa scoateti obiectul din corpul animalutului dvs. Acoperiti ranile cu o carpa curata si opriti sangerarea aplicand o compresiune usoara. Transportati-va imediat animalutul si obiectul la medicul dvs. veterinar pentru examinare. Daca este posibil intindeti-va animalutul la orizontala si feriti-l sa nu se raneasca. De asemenea, incercati sa stabilizati obiectul penetrant astfel incat sa nu aiba posibilitatea sa se miste. Nu-i permiteti animalutului dvs. sa se linga in regiunea ranita.

sursa: vets4allpets

Cele mai citite articole

Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea XII

Si am ajuns si la ultimul articol din seria noastra dedicata stapanilor de pisicute.

Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea XI

Urmareste seria de articole si ai mare grija de pisicuta ta!

Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea X

Pisicutele sunt tare sensibile. Invata ce trebuie sa faci in caz de probleme.

Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea VIII

O noua parte a seriei de sfaturi in caz de urgente ale pisicilor.