Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea VIII


O noua parte a seriei de sfaturi in caz de urgente ale pisicilor.

Acest articol are ca parti precedente urmatoarele:

 Ghidul de urgente pentru pisici - Partea I

 Ghidul de urgente pentru pisici - Partea II

 Ghidul de urgente pentru pisici - Partea III

Ghidul de urgente pentru pisici - Partea IV

Ghidul de urgente pentru pisici - Partea V

Ghidul de urgente pentru pisici- Partea VI

Ghidul de urgente pentru pisici- Parte VII

Viermusii

Viermusii sunt larvele de muste care adesea infesteaza plagile infectate. In cazul in care problema este depistata din timp, parul este tuns, pielea este toaletata si viermusii sunt inlaturati. Frecvent, proprietarii de animalute de companie nu au nici cea mai vaga idee ca animalutele lor sunt acaparate de viermusi, deoarece blana acopera zona afectata. Majoritatea infestatiilor cu viermusi (cunoscute ca miaze) trebuie sa fie examinate si tratate de catre un medic veterinar. Mentinerea animalutelor ingrijite si sanatoase, de regula, impiedica aparitia miazelor tinand cont de faptul ca viermusii au o preferinta pentru pielea neingrijita, murdara si nesanatoasa.

 

Raul de Masina

 

Da, chiar si pisicile pot dezvolta raul de miscare. In cazul unora dintre pisici, medicamente de tipul difenhidraminei (Allerdryl, Banophen, Belix, Benadryl, Benahist, Benoject, Compoz, Diahist, Hyrexin, Insomnal, Nordryl, Tusstat, Twilite, Valdrene), meclozina sau meclizina (Bonine, Emetostop) si dimenhidrinat (Dramamine, Xalinat, Nausatil, Nozevet) pot ajuta la diminuarea gretei. Aceste medicamente pot fi procurate fara reteta, dar nu trebuie sa fie utilizate niciodata cu exceptia cazului in care sunt recomandate in mod special de catre un medic veterinar. Utilizarea si dozarea corecta sunt cruciale pentru tratarea si diminuarea semnelor de rau de miscare. Doza uzuala de difenhidramina recomandata de multi medici veterinari este de 2 mg/kg greutate corporala. Aceasta poate fi repetata la fiecare 8-12 ore.

 

Pulverizarea cu Spray cu Piper/Nucsoara

 

In cazul in care animalutul dvs. a fost pulverizat cu spray cu piper sau nucsoara, clatiti-i fata, gura si ochii cu cantitati abundente de apa. Acest lucru va ajuta la reducerea durerii si la eliminarea excesului de spray. In cazul in care animalutul dvs. continua sa clipeasca, sa se uite sasiu sau sa lacrimeze, contactati-va medicul veterinar deoarece suprafata globilor oculari ai animalutului dvs. ar fi putut fi lezata.

 

Corpii Straini

 

Un corp strain este orice obiect non-alimentar care este ingerat. La unele animalute de companie, aceste elemente pot ramane cantonate in tractul intestinal, cauzand boli grave. Pisicile care au ingerat un corp strain, de obicei, prezinta semne de deranjament gastrointestinal. Daca tocmai ce ati sesizat ca animalutul dvs. a ingerat ceva, sunati-va imediat medicul veterinar pentru a va consulta cu acesta daca este indicat sa-i induceti voma pisicii dvs. Daca pisica dvs. refuza sa manance, incepe sa vomite, saliveaza sau elimina fecale cu aspect si/sau consistenta modificata, contactati-va medicul veterinar. In unele cazuri, puteti observa un corp strain, cum ar fi un snur, iesind din rect. Nu incercati sa-l scoateti afara. Consultati-va medicul veterinar.

 

Corpii Straini Orali

Animalutele de companie care au ceva infipt sau blocat in gat sau in gura, de obicei, dau semne evidente de suferinta si agitatie. Acestea isi introduc labutele in gura incercand necontenit sa scoata corpul strain, isi freaca fata de podea si pot prezenta dficultati de respiratie. Daca banuiti ca pisica dvs. ar fi putut inghiti ceva care nu poate trece de gura ei in esofag, contactati-va medicul veterinar. In cazul animalutelor cu un corp infipt in gat care le blocheaza caile respiratorii, scoaterea imediata a acestuia este cruciala pentru supravietuirea animalutului dvs. Mai grav, unele animalute pot incepe sa se sufoce. In aceasta situatie, executarea manevrei Heimlich se poate dovedi necesara: plasati-va bratele in jurul taliei animalutului; impreunati-va mainile formand un pumn si asezati pumnul imediat inapoia ultimei coaste; presati abdomenul impingand inainte (spre cap) cu ajutorul acestui pumn, de cinci ori in succesiunea rapida.

 

Sfoara sau Beteala

Daca sesizati ca din gura sau rectul animalutelor dvs. iese o sfoara, ata, panglica, beteala sau alt obiect liniar, NU trageti de acesta. Prezentati-va imediat cu animalutul la medicul dvs. veterinar. Acest tip de material este bine cunoscut pentru faptul ca ramane sechestrat la nivelul tractului intestinal, facand, de cele mai multe ori, ca interventia chirurgicala sa fie singura optiune de eliminare a acestuia.

 

Accidentele Provocate de Carligele de Pescuit

 

Daca animalutul dvs. a ingerat un carlig/ac de pescuit, transportati-l imediat la cabinetul medicul dvs. veterinar. Scoaterea carligelor de pescuit poate fi riscanta, mai ales daca sunt infipte sau blocate in tractul intestinal. NU TRAGETI de firul de pescuit in incercarea de a scoate carligul din gatul pisicii. La fel ca si in cazul pestelui, carligul se va infige intr-o portiune a stomacului sau a esofagului devenind imposibil de detasat si astfel facand interventia chirurgicala singura optiune de tratament. In cazul in care carligul se intepeneste in piele, in afara corpului (si nu in gura), unele animalute de companie va pot permite sa-l detasati acasa. Incercati urmatorii pasi: Impingeti inainte acul prin rana de iesire pana cand carligul este vizibil si indepartati carligul cu ajutorul unui cleste de taiat sarma. Apoi, trageti inapoi acul, prin acelasi traiect prin care a intrat. Puneti un pansament curat pe rana si prezentati-va animalutul la medicul dvs. veterinar pentru a fi examinat si eventual, tratat.

 

Problemele Post-Chirurgicale

 

Majoritatea interventiilor chirurgicale nu sunt complicate, iar animalutele de companie se vindeca rapid. In unele cazuri, pot aparea complicatii. De obicei, aceste complicatii sunt legate de locul inciziei si nu de interventia chirurgicala propriu-zisa.

· Linsul, rontaitul sau scarpinarea la nivelul suturilor sunt cele mai frecvente probleme legate de suturi si incizii. O recomandare obisnuita este fie ca rana sa fie acoperita cu un bandaj, fie sa fie utilizat un guler elizabetan, care este un „dispozitiv” tip abajur din plastic flexibil care se ataseaza la zgarda animalutului dvs. Acest dispozitiv ii ofera animalutului dvs. posibilitatea sa manance si sa bea, dar nu-i permite accesul la regiunile corpului situate mai jos de guler. Gulerele elizabetane pot fi gasite in majoritatea pet-shop-urilor si centrelor medicale veterinare. De asemenea, ati putea incerca sa acoperiti inciziile situate pe lateralele corpului/toracelui si pe abdomen cu un tricou. Acesta acopera si protejeaza ranile si, in acelasi timp, ii permite animalutului sa se simta confortabil.

· Inflamarea inciziei. O usoara inflamatie (umflare) este de asteptat, deoarece, pe masura ce organismul incepe sa vindece incizia, se acumuleaza lichid si celule care favorizeaza cicatrizarea. In cazurile in care se constata o inflamatie exagerata, contactati-va medicul veterinar pentru a determina cauza care a provocat o astfel de reactie.

· Supuratia inciziei. In primele cateva zile dupa operatie, exista posibilitatea sa observati o cantitate redusa de lichid sangvinolent sau transparent. Acesta ar putea fi sesizat daca o bucata de prosop de hartie uscata sau un servetel este asezat pe incizie. Cu toate acestea, nu este absolut obligatoriu sa sesizati prezenta unui lichid care sa se scurga de la nivelul inciziei. Dupa primele zile de la interventia chirurgicala, n-ar trebui sa se mai constate nicio scurgere, astfel ca orice supuratie trebuie sa fie raportata medicului dvs. veterinar. Daca observati orice sangerare, incercati sa aplicati un bandaj temporar pe linia de incizie. Unele incizii sunt localizate in zone care nu sunt asa de usor de bandajat; intr-un astfel de caz, cu ajutorul unei comprese sterile apasati pe incizie si contactati-va imediat medicul veterinar. Orice scurgere care este tulbure sau are un miros urat poate indica existenta unei infectii si trebuie semnalata medicului dvs. veterinar.

· Lipsa unor puncte de sutura. Lipsa suturilor la piele nu este o problema atata timp cat nu exista nicio roseata, inflamatie sau supuratie, iar pielea este in continuare alipita. In cazul in care marginile pielii nu mai sunt in contact una cu cealalta, exista posibilitatea ca sutura sa trebuiasca sa fie refacuta pentru a preveni infectarea sau desfacerea si a mai multor puncte de sutura.

· Iesirea tesuturilor prin incizie. In cazul in care sesizati prezenta oricarui fel de tesut care isi face aparitia prin incizie, acoperiti imediat incizia cu un prosop curat si contactati-va medicul veterinar sau cel mai apropiat spital veterinar de urgenta. Tratamentul de urgenta este crucial.


sursa: Vets4allpets

Cele mai citite articole

Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea XII

Si am ajuns si la ultimul articol din seria noastra dedicata stapanilor de pisicute.

Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea XI

Urmareste seria de articole si ai mare grija de pisicuta ta!

Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea X

Pisicutele sunt tare sensibile. Invata ce trebuie sa faci in caz de probleme.

Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea IX

Tu stii ce sa faci in cazul in care pisica ta cade de la inaltime?