Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea VII


Sa invatam din timp ce trebuie sa facem in cazul unor urgente ale pisicilor.

Acest articol este continuare pentru:

 Ghidul de urgente pentru pisici - Partea I

 Ghidul de urgente pentru pisici - Partea II

 Ghidul de urgente pentru pisici - Partea III

Ghidul de urgente pentru pisici - Partea IV

Ghidul de urgente pentru pisici - Partea V

Ghidul de urgente pentru pisici- Partea VI

Pierderea Echilibrului si Mersul Ezitant

Exista multe cauze diferite ale pierderii echilibrului variind de la problemele urechii interne la slabiciune si ingestia de toxine. Mentineti-va animalutul calm si departe de pericole, cum ar fi scarile si obiectele ascutite. Prezentati-va la medicul dvs. veterinar cat mai curand cu putinta pentru a depista cauza determinanta.

 

Imposibilitatea de a se Deplasa sau Ridica

 

Daca animalutul dvs. nu este vioi si pare dezorientat si letargic, cititi paragraful de mai jos intitulat „Colapsul”. Observati-va cu atentie pisica, apoi sunati-va medicul veterinar si explicati-i ce s-a intamplat. Daca pisica dvs. nu se poate ridica, pregatiti-va s-o transportati la centrul medical veterinar imediat dupa ce ati discutat cu medicul dvs. veterinar. FITI ATENTI. Aveti mare grija, deoarece animalutul dvs. poate avea dureri sau poate fi confuz si poate musca persoana care-l/o ingrijeste de frica sau durere. Ar fi o idee buna chiar sa-i puneti o botnita animalutului dvs.

 

Problemele Legate de Glucoza din Sange (Glicemie)

 

Tineti sub obervatie nivelul general de activitate, pofta de mancare si atitudinea pisicii dvs. Glucoza scazuta in sange (hipoglicemia) poate provoca dezorientare, slabiciune sau crize nervoase (convulsii). In cazul in care observati oricare dintre aceste simptome la un animalut care in alte privinte este receptiv, oferiti-i imediat mancare. Daca aveti motive intemeiate sa suspectati hipoglicemia, ar trebui sa frecati gingiile animalutului dvs. cu sirop de zahar sau miere si sunati-va imediat medicul veterinar. Prezentati-va la medicul dvs. veterinar pentru a identifica, trata si monitoriza cauza primara care sta la baza problemei. ATENTIE! Animalutele de companie care sunt tratate de diabet pot dezvolta hipoglicemie, mai ales atunci cand beneficiaza de terapia cu insulina.

 

Parazitii Intestinali

Pisicile sunt susceptibile la o varietate de paraziti sau viermi intestinali. Pentru a afla daca animalutul dvs. are viermi, luati o proba de fecale si solicitati-i medicului dvs. veterinar sa efectueze o analiza astfel incat sa va poata prescrie un deparazitant adecvat. Unele oua microscopice pot trai in mediu (cum ar fi curtea) de la cateva saptamani la luni producand reinfestatii. Curatati-va gradina saptamanal si minimalizati incursiunile animalutelor dvs. in mediul exterior prin mentinerea pisicii in casa. Daca sunt lasati netratati, unii paraziti intestinali pot provoca imbolnaviri grave manifestate cu varsaturi, diaree, slabiciune sau chiar cu anemie.

 

Puricii

 

Puricii sunt rareori o adevarata urgenta, dar infestatiile masive pot provoca imbolnaviri. Alergia la muscatura (mai exact la saliva de purici) de purici, transmiterea bolilor si a parazitilor, precum si anemia indusa de purici sunt riscurile la care sunt supuse animalutele infestate cu astfel de paraziti. In cazul in care animalutul dvs. de companie este infestat masiv cu purici, consultati-va medicul veterinar pentru a primi recomandarile de care aveti nevoie. Combaterea parazitismului cu purici este costisitoare si dificila si va va consuma si foarte mult timp. In afara de chinul aferent eliminarii puricilor, daca puricii au provocat imbolnavirea animalutului dvs., acesta poate avea nevoie de un tratament suplimentar sau chiar de transfuzii de sange.

 

Toxicitatea Produselor Anti-Purici

Produsele topice anti-purici sunt foarte populare si destul de eficiente. Daca nu sunteti atenti, produsul destinat pentru cainele dvs. poate ajunge din greseala pe pisica dvs. inducandu-i o stare de intoxicatie severa. Produsele anti-purici pentru caini contin permetrina sau doze mari de piretrina, insecticide care nu sunt bine tolerate de partenera dvs. felina. Semnele intoxicatiei apar rapid dupa expunere si sunt reprezentate de salivatie si tremuraturi musculare puternice sau chiar convulsii. Daca pisica dvs. prezinta reactii toxice la permetrina sau piretrina, imbaiati-o in apa calduta cu un detergent de vase cu actiune delicata pentru a indeparta produsul anti-purici de pe pielea animalutului dvs., astfel reducandu-se cantitatea de substanta absorbita.

Nu utilizati samponul antiparazitar si, de asemenea, nu folositi apa fierbinte deoarece aceasta va dilata vasele de sange de la nivelul pielii si va intensifica absorbtia produsului anti-purici. Mai apoi, contactati-va medicul veterinar pentru ca, mai mult ca sigur, pisicuta dvs. va avea nevoie de un tratament suplimentar. Foarte probabil, medicul dvs. veterinar va va recomanda internarea pisicutei dvs. pentru a-i putea administra lichide intravenos in mod continuu, precum si relaxante musculare (miorelaxante) injectabile.

 

Capusele

Desi rareori reprezinta o situatie de urgenta, capusele sunt dezgustatoare si trebuie sa fie eliminate. Nu atingeti capusa, deoarece aceasta poate transmite boli. De fapt, luati in considerare chiar sa purtati manusi atunci cand scoateti o capusa. Cea mai buna recomandare privind indepartarea unei capuse este aceea de a utiliza o penseta sau o croseta pentru scoaterea capuselor care poate fi procurata din comert si detasati capusa apucand-o cat mai aproape de capul infipt in piele. Printr-o tractiune sigura si delicata, scoteti-o din piele. Frecvent, cateva fragmente de piele pot fi detasate odata cu capusa. In cazul in care capul capusei ramane in piele, incercati sa-l apucati si sa indepartati cat mai mult cu putinta din acesta. Dar, daca nu reusiti sa scoateti capul in totalitate, nu va panicati. Acest lucru nu este o chestiune de viata si de moarte.

Sistemul imunitar al animalutului dvs. va incerca sa elimine capul capusei prin crearea unui focar de infectie sau chiar a unui abces mic. De asemenea, se recoamanda ca la locul iritatiei sau infectiei sa aplicati prin tamponare tinctura de iod. De obicei, in cazul unor astfel de probleme nu se dovedeste necesara interventia unui tratament suplimentar, dar, daca sunteti ingrijorati, contactati-va medicul veterinar. Nu trebuie neglijat faptul ca exista piese de instrumentar chirurgical care pot fi utilizate pentru a elimina partea ramasa din capusa.

sursa: Vet4allpets

Cele mai citite articole

Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea XII

Si am ajuns si la ultimul articol din seria noastra dedicata stapanilor de pisicute.

Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea XI

Urmareste seria de articole si ai mare grija de pisicuta ta!

Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea X

Pisicutele sunt tare sensibile. Invata ce trebuie sa faci in caz de probleme.

Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea IX

Tu stii ce sa faci in cazul in care pisica ta cade de la inaltime?