Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea VI


Voi stiti ce este de facut in cazul in care aveti probleme cu pisica si nu puteti sa ajungeti imediat la medicul veterinar?

Acest articol este continuare pentru:

 Ghidul de urgente pentru pisici - Partea I

 Ghidul de urgente pentru pisici - Partea II

 Ghidul de urgente pentru pisici - Partea III

Ghidul de urgente pentru pisici - Partea IV

Ghidul de urgente pentru pisici - Partea V

 

Scurgerile Vaginale

 

Tratamentul scurgerilor vaginale depinde de cauza care sta la baza aparitiei acestui simptom. In cazul in care observati prezenta unei scurgeri care provine de la nivelul vaginului animalutului dvs. de companie, cum ar fi sangele sau puroiul, consultati-va imediat medicul veterinar. In cazul in care animalutul dvs. este sterilizat si sangereaza, consultati-va cu medicul dvs. veterinar pentru a stabili cauza primara a problemei.

 

Parul Incalcit (Ghemotoacele de Par)

 

.Detasarea ghemotoacelor de par este insotita de o multitudine de posibile complicatii. Multi calti sunt ferm atasati de piele, astfel ca trebuie sa aveti o grija deosebita sa nu taiati piele in incercarea de a detasa ghemotocul de par. Incepeti prin perierea si pieptanarea portiunii de par incalcit cat mai temeinic cu putinta. Multe dintre ghemotoacele mici de par pot fi desfacute in urma unui periaj meticulos. In cazul in care caltii nu pot fi desfacuti, incercati sa-i faceti mai mici periind parul din jurul caltului. Dupa ce v-ati asigurat ca ghemotocul de par nu poate fi indepartat decat prin taierea parului, abia apoi da-ti fuga dupa foarfeca. Daca este posibil, luati un pieptene cu dintii fini si „strecurati-l” intre calt si piele. Acest tertip va va ajuta sa evitati taierea pielii. In cazul in care un pieptene cu dintii fini nu poate fi folosit, puteti sa incercati orice alt tip de pieptene. Odata ce pieptenele este asezat sub calt, taiati parul dintre calt si pieptene. Masinile de tuns sunt cea mai sigura si mai buna modalitate de a indeparta parul incalcit. Din pacate, majoritatea proprietarilor nu dispun de o masina de tuns proprie astfel incat sunt nevoiti sa faca uz de foarfece. Fiti foarte atenti. De multe ori, programarea animalutului dvs. la un frizer specializat in animalute de companie poate fi „cea mai usoara” cale.

 

Leziunile Pernitelor

In cazul leziunilor minore ale pernitelor, spalarea si curatarea cu povidone iodine sau clorhexidina ar trebui sa fie suficiente. Nu-i permiteti animalutului dvs. sa se linga la rana, deoarece acest lucru ar putea avea drept consecinta infectarea. Pentru plagile mai extinse, ar trebui sa va sunati medicul veterinar. In unele situatii, se poate dovedi necesara aplicarea catorva puncte de sutura pentru inchiderea unei taieturi extinse si/sau profunde.

 

Unghiile Rupte, Smulse sau Sangerande

 

Daca incercati sa va tratati pisica la domiciliu, nu uitati: O unghie rupta sau smulsa este dureroasa asa ca trebuie sa aveti grija ca pisica dvs. suferinda sa nu va muste. Urmatorii pasi sunt extrem de importanti: Initial, va trebui sa opriti sangerarea. Pentru a realiza acest lucru puteti utiliza buretii de gelatina resorbabili (Gelaspon), nitratul de argint sau creioanele stiptice. In cazul in care nu dispuneti de niciunul dintre aceste preparate, incercati amidonul de porumb sau faina. Atunci cand sunt aplicate pe o unghie sangeranda, aceste produse, in general, opresc sangerarea.

Indepartarea portiunii de unghie lezata este cea mai dificila parte a ingrijirii unghiilor rupte sau smulse. De obicei, puteti indeparta portiunea de unghie partial atasata printr-o smulgere brusca si rapida. In cazul in care acest lucru nu functioneaza, va trebui sa folositi o forfecuta de ajustat unghiile pentru animalutele de companie pentru a taia unghia la nivelul la care aceasta s-a rupt. In cazul in care unghia este rupta aproape de baza unghiei, nu incercati sa folositi foarfecile pentru unghii. Varful ultimei falange a degetului este localizat in apropierea bazei unghiei. Neavand experienta, puteti provoca si mai multe probleme. In aceasta situatie, sau in cazul in care nu reusiti sa indepartati unghia, contactati-va medicul veterinar.

In cazul in care ati reusit sa indepartati unghia lezata, spalati usor zona cu apa calduta pentru a indeparta toate resturile ramase intre unghie si deget. Apoi, va trebui sa aplicati un bandaj temporar, in cazul in care se constata necesitatea de a opri vreo eventuala sangerare. Aveti grija sa nu infasurati bandajul prea strans astfel incat circulatia sa nu fie afectata. Bandajul va fi purtat timp de 12-24 de ore. In cazul in care nu va simtiti in stare sa tratati o unghie rupta, contactati-va medicul veterinar. A lasa o unghie rupta sau smulsa sa se vindece de la sine (ceea ce nu se va intampla) sau sa creasca nu este o optiune recomandata. Acest lucru provoaca o iritatie persistenta si eventuale rupturi repetate.

 

Schiopatura

 

Schiopatura are cauze multiple pornind de la entorsele minore pana la fracturile grave. Cel mai prudent lucru pe care-l puteti face este sa va contactati medicul veterinar pentru programarea unei examinari. In cazul in care animalutul dvs. de companie schiopateaza intermitent, tineti-l inchis pentru a-i limita activitatea – nu este cazul sa apelati la restrictionarea alergatului sau a saritului. Daca schiopatura persista pentru mai mult de 1 zi, prezentati-va la medicul dvs. veterinar pentru un consult. NICIODATA nu-i dati animalutului dvs. medicamente fara a va consulta in prealabil cu medicul dvs. veterinar. Multe dintre medicamentele eliberate fara reteta care sunt foarte eficiente la om sunt extrem de periculoase si chiar toxice pentru animalutele de companie.

va urma

sursa: Vets4allpets

Cele mai citite articole

Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea XII

Si am ajuns si la ultimul articol din seria noastra dedicata stapanilor de pisicute.

Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea XI

Urmareste seria de articole si ai mare grija de pisicuta ta!

Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea X

Pisicutele sunt tare sensibile. Invata ce trebuie sa faci in caz de probleme.

Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea IX

Tu stii ce sa faci in cazul in care pisica ta cade de la inaltime?