Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea V


Vrei sa stii cum sa te comporti cand pisicuta ta are probleme de sanatate? Cu ajutorul doamnei doctor Rocsana avem un ghid complet pentru tine si pisicuta !

Acest articol este continuare pentru:

  Ghidul de urgente pentru pisici - Partea I

  Ghidul de urgente pentru pisici - Partea II

  Ghidul de urgente pentru pisici - Partea III

Ghidul de urgente pentru pisici - Partea IV

 

Prolapsurile

 

Un prolaps reprezinta deplasarea/exteriorizarea unui organ prin piele. De obicei, termenul de prolaps este utilizat facand referire la uter, vagin sau rect. In cazul in care sesizati prezenta unui tesut care proemina pe la nivelul unui orificiu natural al corpului, umeziti-l cu ser fiziologic utilizand un prosop curat imbibat cu ser si transportati-va animalutul la medicul dvs. veterinar. Nu-i permiteti animalutului dvs. sa se linga sau sa se rontaie in aceasta zona. ATENTIE!Nu incercati sa repuneti tesutul prolabat inapoi in interiorul organismului animalutului. Aveti toate sansele sa provocati mai multe leziuni decat sa va ajutati animalutul.

 

Tusea

 

Reduceti la minim efortul si factorii stresanti pana in momentul in care cauza problemei este determinata. Oferiti-i animalutului dvs. posibilitatea de a se odihni intr-o zona bine ventilata si apoi contactati-va medicul veterinar. NU-i administrati pisicii dvs. medicamente de uz uman, eliberate fara reteta, cum ar fi Robitussinul, aspirina, paracetamolul, Nurofenul sau ibuprofenul, care poti fi extrem de toxice (chiar si in doze mici) la pisici. Discutati mai intai cu medicul dvs. veterinar inainte de a incerca oricare dintre aceste remedii. Administrati-i pisicii dvs. numai medicamentele prescrise de catre medicul dvs. veterinar, conform recomandarilor.

 

Respiratia Dificila

 

Respiratia dificila este o urgenta. Mentineti-va animalutul calm intr-un mediu linistit si aerisit, cu factori stresanti minimi. Prezentati-va imediat la medicul dvs. veterinar. Atunci cand sesizati pentru prima data ca animalutul dvs. de companie are probleme de respiratie, tineti sub observatie activitatea generala, capacitatea de efort, precum si interesul/implicarea acestuia in ceea ce privesc activitatile familiei. Pastrati o evidenta a poftei de mancare, a capacitatii de a respira confortabil (sau nu) a animalutului dvs. si notati prezenta oricaror alte simptome, cum ar fi tusea sau oboseala accentuata. Cand va prezentati la consultatie, luati cu dvs. toate medicamentele pe care animalutul dvs. le primeste pentru a le arata medicului dvs. veterinar.

 

Inflamarea Glandei Mamare

 

In functie de cauza inflamatiei glandei mamare, exista posibilitatea ca tratarea acestei probleme sa nu fie necesara si inflamatia sa se rezolve de la sine. La femelele care alapteaza, s-ar putea sa fie necesar ca pisoii sa fie intarcati. Limitati factorii stresanti si activitatea. Aplicarea compreselor reci sau calde pe lanturile mamare sau mamelele inflamate poate fi eficienta in unele situatii. Tinand cont de multitudinea afectiunilor care vizeaza glanda mamara a animalutelor de companie, cel mai intelept este sa solicitati opinia si sprijinul medicului dvs. veterinar pentru a stabili cauza care a generat inflamarea. Tratamentul cu antibiotice, medicamente contra durerii (antialgice) sau excizia chirurgicala a uneia sau a mai multor glande pot fi recomandate de la caz la caz.

 

Distocia

 

Nasterea pisoilor este un eveniment stresant, atat pentru dvs., cat si pentru animalutul dvs. Distocia este termenul medical utilizat pentru a descrie dificultatea de a da nastere puilor. In cazul in care pisica dvs. se confrunta cu o distocie, adesea, exista prea putine lucruri pe care le puteti face pentru a o ajuta. Mentineti viitoarea mama intr-o zona linistita in care sa nu-i fie distrasa atentia si sunati-va medicul veterinar. Monitorizati travaliul cu atentie pentru a detecta orice anormalitate. Daca ar fi sa descoperiti un pui blocat in canal, tractionati-l delicat si constant pentru a-l extrage la exterior. In cazul in care aveti orice fel de intrebare sau nelamurire privindsuccesiunea evenimentelor fatarii, contactati-va medicul veterinar sau centrul medical veterinar de urgenta local. In urmatoarele situatii, cel mai bun lucru pe care-l puteti face este sa va contactati medicul veterinar pentru asistenta:

·Daca pisica dvs. este gestanta de peste 70 zile sau daca etapa 1 a fatarii s-a prelungit pentru mai bine de 24 de ore fara sa se constate expulzarea vreunui pisoi. Etapa 1 a fatarii (sau mai exact, a travaliului) include initierea comportamentului de cautare si „confectionare” a cuibului, scaderea temperaturii corporale, diminuarea poftei de mancare si eventual, chiar aparitia varsaturilor.

·Daca contractiile puternice si sustinute (constante) au continuat mai bine de o ora fara expulzarea vreunui pisoi sau daca faza de repaus se mentine pentru mai mult de 4 ore, atunci cand mai exista pisoi care urmeaza sa fie fatati.

·Daca exista o scurgere vaginala urat mirositoare sau daca viitoarea mama varsa excesiv sau este extrem de letargica.

 

Imperecherea Nedorita

 

Cat privesc imperecherile nedorite, nu exista tratamente specifice pe care sa le puteti efectua la domiciliu si de asemenea, aceste situatii neplacute nu sunt considerate o situatie de urgenta. Dusurile reci dupa imperechere nu sunt eficiente! Singurul lucru pe care-l realizeaza acestea sunt cel mult o afectiune respiratorie.

Exista cateva medicamente care au fost utilizate pentru a pune capat gestatiilor nedorite, dar niciunul dintre aceste medicamente nu s-a dovedit eficient in toate cazurile. Pisica dvs. poate primi un tratament pentru a pune capat gestatiei si chiar si asa aceasta poate sa da nastere puilor. Chiar daca multe pisici au fost tratate cu succes cu astfel de medicamente si nu au prezentat complicatii, exista riscul aparitiei efectelor secundare insemnate.

va urma

sursa: Vets4allpets

Cele mai citite articole

Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea XII

Si am ajuns si la ultimul articol din seria noastra dedicata stapanilor de pisicute.

Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea XI

Urmareste seria de articole si ai mare grija de pisicuta ta!

Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea X

Pisicutele sunt tare sensibile. Invata ce trebuie sa faci in caz de probleme.

Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea IX

Tu stii ce sa faci in cazul in care pisica ta cade de la inaltime?