Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea IV


Acest articol este continuare pentru:

  Ghidul de urgente pentru pisici - Partea I

  Ghidul de urgente pentru pisici - Partea II

  Ghidul de urgente pentru pisici - Partea III

 

Voma

 

Terapia simptomatica a unui episod de varsaturi include oprirea consumului de hrana si apa (dieta alimentara si hidrica) timp de minim 3-4 ore. In cazul in care animalutul dvs. nu a varsat pana la sfarsitul acestui interval de timp, oferiti-i cantitati mici de apa (cateva linguri deodata). Continuati sa-i oferiti aceste mici cantitati de apa la fiecare 20 minute sau pana cand animalutul dvs. este hidratat. Dupa ce animalutul dvs. de companie s-a hidratat, oferiti-i treptat cantitati mici si frecvente dintr-o dieta usor digerabila (Hill’s prescription diet i/d, Royal canin Intestinal Feline sau Royal Canin Recovery Diet).

Dietele preparate in casa pot fi compuse din orez fiert (ca sursa de carbohidrati) si piept de pui fara piele si os sau branza de vaci degresata (ca sursa de proteine). Hrana pentru bebelusi cu aroma de carne poate fi, de asemenea, utilizata. Revenirea la hrana obisnuita a pisicii trebuie sa se faca progresiv pe parcursul a 3-4 zile. In cazul in care varsaturile reapar sau sunt persistente sau se constata debutul altor simptome, contactati-va medicul veterinar cu promptitudine.

Daca observati aparitia letargiei, diareei, varsaturilor persistente sau a altor anomalii fizice (de exemplu, balonament abdominal, pozitie cifozata, etc.), contactati-va medicul veterinar. Animalutul dvs. de companie are nevoie de ajutorul dvs. si de ingrijirea de specialitate pe care medicul dvs. veterinar i-o poate oferi.

 

Voma & Diareea

 

Terapia vomei si a diareei este dependenta de cauza care sta la baza acestora. Inlaturati orice cauze cunoscute, cum ar fi posibilitatea de a consuma resturile din gunoi sau de la masa dvs., etc. Terapia simptomatica a unui episod de varsaturi include oprirea consumului de hrana si apa, timp de minim 3-4 ore. In cazul in care animalutul dvs. de companie n-a mai varsat pana la sfarsitul acestui interval de timp, puteti sa-i oferiti mici cantitati de apa (cateva linguri deodata). Continuati sa-i oferiti cantitati reduse de apa la fiecare 20 de minute sau pana in momentul in care animalutul dvs. este hidratat. Dupa ce acesta s-a hidratat, oferiti-i treptat o dieta usor digerabila. Solutiile de electroliti care se administreaza pe cale orala, cum ar fi Pediolyte, Gesol (disponibile in farmacii) se pot dovedi, de asemenea, benefice pentru asigurarea hidratarii si inlocuirii electrolitilor pierduti.

In ceea ce priveste alimentatia, limitati-va la un singur fel de hrana care in mod normal este bine tolerata de animalutul dvs. sau discutati cu medicul dvs. veterinar despre o dieta alternativa sau una tip prescrisptie. Dietele blande si usor digerabile preparate in casa pot fi compuse din orez fiert (ca sursa de carbohidrati) si carne de pui fiarta, fara piele si os, sau branza de vaci dietetica (ca sursa de proteine). Revenirea la hrana obisnuita a pisicii trebuie sa se faca treptat pe parcursul a 2-4 zile. Oferiti-i cantitati mici si dese. Tineti sub observatie activitatea generala si pofta de mancare a pisicii dvs. si urmariti indeaproape daca exista sange in fecale, daca semnele clinice se agraveaza, daca pisica dvs. este letargica sau daca aceasta varsa in continuare. Contactati-va medicul veterinar daca sesizati oricare dintre aceste simptome sau aveti alte intrebari si nelamuriri.

 

Diareea

 

Unele pisici nu sunt foarte pretentioase cand vine vorba de ceea ce mananca. Din acest motiv, diaree este o problema comuna. In cazul in care animalutul dvs. face diaree, oferiti-i apa proaspata la discretie pentru a preveni deshidratarea acestuia. Solutiile de electroliti, care se administreaza pe cale orala se pot dovedi eficiente in asigurarea hidratarii si a inlocuirii electrolitilor. Eliminati orice cauza cunoscuta care ar putea provoca aparitia diareei, cum ar fi accesul la gunoaie sau la resturile de la masa dvs., etc. Limitati dieta la o singura hrana care in mod normal este bine tolerata de animalut sau consultati-va cu medicul dvs. veterinar cu privire la o dieta alternativa sau la una tip prescriptie in cazul in care diareea este persistenta sau reapare.

Utilizarea temporara a unui regim alimentar bland poate fi de ajutor si poate fi preparata acasa; o reteta frecvent utilizata in astfel de situatii este reprezentata dintr-un amestec in parti egale de carne de vita fiarta si orez, cu morcov, albitura (radacina de patrunjel, pastarnac si telina) si ardei gras. Animalutul va fi hranit cu cantitati mici din acest amestec, de mai multe ori pe zi. Altfel spus, cantitati mici si dese! Tineti sub observatie activitatea generala si pofta de mancare a pisicii dvs. si urmariti indeaproape daca exista sau nu sange in fecale, daca semnele se agraveaza, daca pisica devine letargica sau daca debuteaza voma. Contactati-va medicul veterinar daca sesizati oricare dintre aceste simptome sau daca aveti alte intrebari sau nelamuriri.

 

Constipatia

In cazul in care animalutul dvs. elimina fecale care par foarte dure si uscate si mananca, bea si se comporta normal, puteti incerca sa va tratati animalutul acasa prin adaugarea fibrelor in hrana. Fibrele pot fi benefice si pot fi adaugate prin suplimentarea hranei cu o cantitate mica de dovleac conservat sau de tarate.

Incurajati miscarea frecventa si oferiti-i apa proaspata si curata din abundenta. Unele pisici reactioneaza bine la produsele tip laxative disponibile in farmaciile veterinare, in timp ce altele isi regleaza tranzitul intestinal in urma administrarii unei cantitati mici de ulei vegetal (uleiul de masline, uleiul de parafina, etc.) adaugat in hrana lor.

Daca un animalut este suferind si/sau deshidratat, nu mananca, este letargic sau se forteaza sa defece fara succes, consultati-va medicul veterinar. Aveti in vedere faptul ca animalutul dvs. s-ar putea sa necesite sa fie internat pentru a beneficia de terapia cu lichide, clisme si eventual, de evacuarea manuala a fecalelor, care, adesea, necesita anestezie generala. Clismele nu sunt recomandate a fi efectuate la domiciliu in lipsa supravegherii unui medic veterinar.

va urma

sursa: Vets4allpets

Cele mai citite articole

Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea XII

Si am ajuns si la ultimul articol din seria noastra dedicata stapanilor de pisicute.

Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea XI

Urmareste seria de articole si ai mare grija de pisicuta ta!

Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea X

Pisicutele sunt tare sensibile. Invata ce trebuie sa faci in caz de probleme.

Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea IX

Tu stii ce sa faci in cazul in care pisica ta cade de la inaltime?