Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea II


Continuam seria articolelor din ghidul de urgente pentru pisici. Prima parte o gasiti aici: Ghidul de urgente partea I

Continuam seria articolelor din ghidul de urgente pentru pisici. Prima parte o gasiti aici: Ghidul de urgente partea I

 

Secretia Urechilor

 

Urechile au o secretie ceroasa normala (cerumenul), dar uneori, aceasta secretie este intr-o cantitate excesiva, are o culoare diferita sau un miros neplacut. In aceste situatii, tratamentul optim este asigurat prin oferirea ingrijirii la domiciliu si a celei veterinare de specialitate. Medicul dvs. veterinar va poate recomanda sa-i toaletati urechile animalutului dvs. ca masura preventiva sau ca parte a tratamentului in cazul unei probleme aflata in desfasurare. Este important sa evitati folosirea betisoarelor de urechi in incercarea de a curata profund in canalul auricular (al urechii), deoarece aveti toate sansele sa infundati reziduurile in canalul auricular si spre timpan. In farmaciile veterinare, exista o multitudine de produse de toaletare a urechilor, dar daca nu aveti niciun astfel de produs la indemana puteti folosi o solutie preparata rapid in casa. O solutie compusa dintr-o parte de otet alb (de mere si de miere) si 9 parti de apa poate fi utilizata pentru „spalarea urechii”. Aplicati aceasta solutie in ureche, in timp ce masati baza urechii pentru a dispersa solutia, apoi curatati mizeria si surplusul de solutie cu ajutorul bilelor/tampoanelor de vata.

 

Problemele sau Leziunile Ochilor

 

Problemele ochilor pot fi deosebit de complicate. Ochii iritati sau durerosi, de obicei, determina animalutul sa se frece sau sa se scarpine, facand situatia si mai grava. Orice ochi rosu, dureros sau umflat trebuie sa fie examinat imediat de catre un medic veterinar. Impiedicati scarpinarea sau frecarea pana cand animalutul dvs. poate sa fie examinat. Puteti utiliza o solutie oftalmica sterila pentru toaletarea ochilor (de exemplu, serul fiziologic 0,9%) daca exista suspiciunea ca o substanta chimica sau un corp strain a ajuns in ochi. In cazul in care globul ocular a „iesit” din orbita – clatiti-l cu o solutie oftalmica sterila sau folositi un material textil moale sau o bucata de tifon imbibata cu un colir sau un unguent oftalmic si acoperiti ochiul. Transportati-va animalutul imediat la medicul veterinar.

 

Febra

 

Temperaturile corporale normale variaza de la 38 la 39,2 grade Celsius. Pipairea corpului, fruntii sau a nasului animalutului dvs. nu este o modalitate precisa de a stabili daca acesta este cu adevarat febril. Luati-i temperatura animalutului dvs. cu ajutorul unui termometru digital. In cazul febrelor de sub 40 grade Celsius, monitorizarea animalutului dvs. la domiciliu poate duce la remiterea spontana a acestora. Asigurati-va ca acesta continua sa manance si sa bea si luati-i temperatura de 3-4 ori pe zi. In cazul in care temperatura creste peste 40 grade Celsius, contactati-va cu promptitudine medicul veterinar.

De asemenea, examinati-va animalutele pentru a sesiza daca exista eventuale focare de infectie, cum ar fi abcesele, nodulii la nivelul pielii, sangele in urina sau eforturile nereusite de a urina, stranutul sau respiratie dificila. In cazul in care sesizati oricare dintre aceste probleme, contactati-va medicul veterinar. Mai mult, daca febra este insotita de lipsa poftei de mancare sau letargie, solicitati imediat ca animalutul dvs. sa fie examinat si tratat de catre medicul dvs. veterinar.

 

Temperatura Corporala Scazuta (Hipotermia)

 

Hipotermia este o problema grava si un adevarat pericol pentru sanatatea animalutului dvs. Animalutele nou-nascute bolnave pot deveni extrem de hipotermice chiar si intr-un mediu cald si placut. Este extrem de important ca astfel de animalute sa fie mentinute calde si, daca este posibil, indicat ar fi ca temperatura lor rectala sa fie monitorizata constant. Daca banuiti ca pisica dvs. ar putea suferi datorita hipotermiei, contactati-va imediat medicul veterinar. Intre timp (respectiv, pana ajungeti la medicul dvs. veterinar), folositi-va de niste paturele pentru a incepe procesul de reincalzire.

AVERTIZARE! Nu va lasati pisica afara daca temperatura este extrem de scazuta, indiferent de perioada de timp, fara ca aceasta sa aiba acces la un adapost si caldura. Daca temperatura corporala a animalutului dvs. este mai mica de 36,6 grade Celsius, un consult medical-veterinar imediat este extrem de recomandat.

 

Degeraturile

 

In sezonul rece, chiar si animalutele de companie sunt susceptibile la degeraturi. Daca suspectati ca animalutul dvs. are degeraturi, indepartati-l de mediul inghetat. Reincalziti tesuturile afectate in apa calda (de circa 40 grade Celsius), timp de cel putin 20 de minute, dar nu frecati sau masati zonele afectate. In caz contrar, puteti provoca leziuni mult mai insemnate tesuturilor degerate. De asemenea, NU folositi apa fierbinte in locul apei calde sau calaie. Dupa tratamentul initial, contactati-va medicul veterinar pentru o evaluare adecvata si un eventual tratament suplimentar.

 

Salivatia

 

In cazul in care este vorba de un episod acut de salivatie, o examinare vizuala rapida poate releva un corp strain, ingestia de substante chimice, prezenta unei formatiuni sau alte leziuni orale. Aveti grija sa nu va introduceti mana in gura animalutului pentru a evita sa fiti muscati. Clatiti-i gura cu apa pentru a ajuta la indepartarea gusturilor ciudate ale eventualelor substante chimice sau plante, deoarece „obiectele” cu gust amar tind sa provoace salivatie abundenta, mai ales la pisici.

Observati atitudinea si comportamentul animalutului dvs. pentru a sesiza orice abatere de la normal. In situatia in care animalutul dvs. nu vomita, puteti sa-i dati sa bea apa. Daca animalutul dvs. se comporta normal si semnele se remit in cateva ore, terapia de urgenta, destul de probabil, nu mai este necesara; cu toate acestea, semnalati evenimentul medicului dvs. veterinar. In cazul in care animalutul dvs. a mancat sau a baut ceva care i-a indus salivatia, cititi eticheta de pe ambalajul produsului respectiv si contactati-va medicul veterinar pentru recomandari suplimentare.

 

Probleme Dentare

 

Nu exista o ingrijire la domiciliu adecvata in ceea ce priveste un dinte fracturat. Consultati-va medicul veterinar pentru recomandarile privind tratamentul. In cazul in care un dinte este complet dislocat din maxilar, introduceti-l in lapte integral – dintele nu va fi spalat si curatat cu peria – si solicitati imediat asistenta veterinara. Odata ce medicul dvs. veterinar trateaza problema, evitati sa-i oferiti pisicii dvs. obiecte dure de mestecat. Cat privesc alte probleme dentare, faceti in asa fel incat gura animalutului dvs. sa fie examinata de un medic veterinar.

 

Edemul Facial (Umflarea Fetei)

 

Cel mai frecvent, edemul facial insoteste reactiile alergice. Acest tip de reactii apar ca raspuns la vaccinare, medicamente sau chiar la intepaturile de albina sau viespe. La pisici, uneori, edemul facial este asociat efectelor toxice ale acetaminofenului (binecunoscutul paracetamol, tylenol, etc.). Daca observati ca pisicuta dvs. are fata umflata, examinati-o pentru a sesiza daca prezinta semnele socului. In cazul in care aceasta are dificultati in respiratie, executati manevrele de resuscitare cardio-pulmonara. Indepartati orice insecta intepatoare sau acul acesteia in cazul in care reactia este consecinta unei muscaturi/intepaturi de insecta.

Daca animalutul dvs. continua sa se „umfle” si are mancarimi, contactati-va medicul veterinar pentru a-i solicita sfatul privind administrarea difenhidraminei (Allerdryl, Banophen, Belix, Benadryl, Benahist, Benoject, Compoz, Diahist, Hyrexin, Insomnal, Nordryl, Tusstat, Twilite, Valdrene). In cazul in care pisica dvs. a intrat in contact (de cele mai multe ori, prin ingerare) cu acetaminofenul, contactati-va imediat medicul veterinar.

Va urma.

sursa: Vet4allpets

Cele mai citite articole

Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea XII

Si am ajuns si la ultimul articol din seria noastra dedicata stapanilor de pisicute.

Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea XI

Urmareste seria de articole si ai mare grija de pisicuta ta!

Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea X

Pisicutele sunt tare sensibile. Invata ce trebuie sa faci in caz de probleme.

Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea IX

Tu stii ce sa faci in cazul in care pisica ta cade de la inaltime?