Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea III


Voi stiti ce este de facut in cazul in care aveti probleme cu pisica si nu puteti sa ajungeti imediat la medicul veterinar? Va oferim un ghid complet cu ajutorul caruia sa fiti pregatiti indiferent de ceea ce se intampla

Acest articol este continuare pentru:

  Ghidul de urgente pentru pisici - Partea I

  Ghidul de urgente pentru pisici - Partea II

 

Reactiile Alergice

 

Reactiile alergice pot varia de la usoare la severe si exista posibilitatea ca dvs. sa nu realizati ca pisica dvs. dezvolta o astfel de reactie alergica decat in momentul in care aceasta din urma nici nu se mai pune in discutie sa mai poata fi tratata la domiciliu. Reactiile alergice pot aparea in timp ce animalutul dvs. de companie se afla in tratament, dupa vaccinare sau chiar ca urmare a unei intepaturi provocate de o albina sau viespe. Cel mai adesea, reactiile alergice produc umflarea fetei si urticarie (mancarime), dar unele animalute de companie pot dezvolta simptome mai grave.

Verificati daca pisica dvs. prezinta semnele socului cum ar fi gingiile palide, slabiciune sau respiratie dificila. In cazul in care animalutul dvs. de companie are dificultati de respiratie executati manevrele de resuscitare cardio-pulmonara. In cazul in care este posibil, indepartati insecta sau acul insectei daca reactia este provocata de o muscatura de insecta. Daca animalutul dvs. s-a umflat si are mancarimi, contactati-va medicul veterinar pentru a va oferi recomandari privind utilizarea si administrarea difenhidraminei (Allerdryl, Banophen, Belix, Benadryl, Benahist, Benoject, Compoz, Diahist, Hyrexin, Insomnal, Nordryl, Tusstat, Twilite, Valdrene).

 

Abcesele

Un abces reprezinta o punga, o umflatura sau un nodul care contine puroi. Uneori, abcesul se sparge si puroiul va incepe sa se scurga. In cazul in care se intampla acest lucru si locul de spargere este redus ca dimensiuni, toaletati zona cu apa oxigenata sau Betadine. Adesea, rana este lasata deschisa pentru a se drena in timpul procesului de vindecare. In timpul vindecarii, aveti grija ca animalutul dvs. sa nu se linga in zona abcesului. Daca este necesar, puteti folosi un guler elizabetan.

In cazul in care abcesul nu este deschis, medicul dvs. veterinar va poate recomanda aplicarea de comprese calde, timp de aproximativ 5-10 minute, de 3-4 ori pe zi, timp de 7-14 zile pentru la ajuta la intensificarea afluxului de sange in zona. Acelasi efect si chiar mai intens, il are tinctura de iod aplicata o data pe zi, timp de 7-14 zile. Cel mai bun lucru pe care-l puteti face in cazul unui abces este de a va prezenta animalutul de companie la medicul veterinar unde parul din zona afectata sa fi indepartat si abcesul sa fie examinat.

Medicul dvs. veterinar, probabil, va punctiona abcesul, va drena si va spala puroiul. Exista posibilitatea ca animalutul dvs. sa trebuiasca sa fie sedat pentru a permite toaletarea si drenarea corespunzatoare a zonei. Antibioticele sunt adesea prescrise. In cazul in care animalutul dvs. este letargic, pare sa aiba dureri sau nu mananca – va rugam sa va consultati cu medicul dvs. veterinar.

 

Sangerarea

 

Apasati, apasati, apasati! Daca sesizati ca animalutul dvs. de companie sangereaza, in functie de localizarea leziunii, apasarea/compresiunea usoara cu un prosop curat se dovedeste in general utila in oprirea fluxului de sange. Pozitionarea regiunii afectate la un nivel superior fata de restul corpului poate, de asemenea, ajuta la diminuarea sangerarii. Infasurati zona lezata cu un prosop si legati-o cu banda adeziva si solicitati imediat ingrijire medical-veterinara de specialitate. Daca sesizati ca animalutul dvs. sangereaza, chiar si in cantitati reduse, atunci cand nu a existat niciun traumatism sau vreo problema care sa provoace acest eveniment sau daca acesta prezinta vanatai in absenta unei agresiuni, solicitati ingrijire medical veterinara cat mai curand posibil.

 

Sangele in Fecale.

Sangele in fecale este un simptom comun la animalutele de companie. De obicei, sangerarile reduse nu sunt o urgenta reala in cazul in care animalutul in rest se comporta normal. Examinati-va animalutul. Verificati-i gingiile in ceea ce priveste culoare (acestea ar trebui sa fie roz) si urmariti-l pentru a constata daca exista si alte probleme. Animalutul dvs. mananca? Varsa? Exista alte semne de sangerare? Luati o proba din scaunul cu sange si faceti-i o vizita medicului dvs. veterinar.

 

Sangele in Urina

 

Daca observati prezenta sangelui in urina, prezentati-va animalutul la medicul dvs. veterinar pentru o investigatie. Examinati-va atent animalutul pentru a sesiza eventualele semne clinice asociate, cum ar fi prezenta durerii sau a eforturilor de a urina. Daca este posibil, prelevati o proba de urina eliminata (de buna voie) de animalutul dvs. si luati-o cu dvs. atunci cand ii faceti o vizita medicului dvs. veterinar. Investigati mediul de viata al animalutului dvs. de companie pentru a depista eventuala expunere la toxice (in special, raticidele anticoagulante).

 

Problemele de Urinare

 

Urinarea este un aspect important in mentinerea starii de sanatate a organismului. Urina este formata din diferite substante care sunt filtrate de rinichi si eliminate din organism. Existenta urinarii dificile poate duce la imbolnaviri grave. Observati modalitatile in care animalutul dvs. urineaza.

Asigurati-va ca urina este eliminata in cantitatile adecvate. De asemenea, tineti sub observatie nivelul general de activitate al animalutului dvs., pofta de mancare si atitudinea acestuia. In cazul in care animalutul dvs. de companie intampina unele dificultati in a urina sau nu urineaza deloc, consultati-va imediat cu medicul dvs. veterinar pentru a determina cauza acestor probleme. Asigurati-va ca animalutul dvs. are la dispozitie o cantitate suficienta de apa si ca beneficiaza de oportunitati frecvente de a urina.

Va urma.

sursa: Vet4allpets

Cele mai citite articole

Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea XII

Si am ajuns si la ultimul articol din seria noastra dedicata stapanilor de pisicute.

Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea XI

Urmareste seria de articole si ai mare grija de pisicuta ta!

Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea X

Pisicutele sunt tare sensibile. Invata ce trebuie sa faci in caz de probleme.

Ghidul dvs. de urgente ale pisicilor - Partea IX

Tu stii ce sa faci in cazul in care pisica ta cade de la inaltime?