10 Semne de Avertizare ale Cancerului la Caini


Cancerul este o boala  care poate sa apara si la animalutul nostru. Este bine sa avem grija si sa mergem la medic din timp in cazul in care observam ceva suspect la prietenul nostru necuvantator.

Ce Este Cancerul?


Cancerul (neoplazia) reprezintă o transformare a celulelor normale în celule maligne anormale, modificate și poate lua diferite forme. Unele implică dezvoltarea maselor solide sau a tumorilor, în timp ce altele afectează sângele sau măduva osoasă, cum ar fi leucemia. Cancerul se poate dezvolta, în mod practic, în orice organ sau sistem din organismul animal.

În plus, unele cancere diseminează sau metastazează în alte regiuni/sisteme/organe ale corpului. Ele se pot răspândi în țesuturile învecinate sau invadează torentul sangvin sau sistemul limfatic. Cancerul, în mod frecvent, metastazează în pulmoni. Simptomele exacte, tratamentul și prognosticul variază în funcție de tipul specific de tumoră și de situația prezentă.

 

Semnele Cancerului

Nu până de mult, atunci când un proprietar de câine afla că animăluț lui de companie avea cancer, în accepțiunea lui, acest lucru însemna o sentință la moarte pentru animăluțul respectiv. Dar, datorită progreselor înregistrate în urma cercetărilor cancerului, lucrurile s-au schimbat.

Cancerul reprezintă o creștere celulară necontrolată pe suprafața animalului sau în interiorul acestuia, ce poate fi localizată sau invazivă în țesuturile învecinate, cu tendință de diseminare în întreg organismul. Cancerul este frecvent întâlnit la animăluțele de companie, iar incidența acestuia crește odată cu vârsta. Câinii fac cancer cam în aceeași proporție ca și oamenii, în timp ce la pisici se întâlnesc mai puține cazuri. Cancerul însumează aproximativ jumătate din decesele animăluțelor de companie cu vârsta de peste 10 ani.


Din păcate, cauza celor mai multe cancere rămâne necunoscută și, prin urmare, prevenția este dificilă. Spre exemplu, un anumit tip de cancer, respectiv, cancerul mamar, poate fi în mare măsură prevenit prin castrarea/sterilizarea timpurie. 50% din tumorile mamare la câini sunt maligne. Castrarea (sterilizarea) animăluțului vostru înainte de debutul primului ciclu de călduri va reduce în mod semnificativ riscul apariției cancerului mamar.

 

Sfaturi

Frecvent, câinii sunt afectați de cancer. Cancerul este caracterizat prin prezența unui grup de celule care este în continuă expansiune, invadând și distrugând țesuturile învecinate. De asemenea, acesta se poate răspândi în zone îndepărtate ale organismului printr-un proces numit metastazare.

După cum am menționat anterior, cancerul poate apărea în piele, sub piele și afectează aproape orice zonă sau organ din organism – spre exemplu, zone cum ar fi tractul gastrointestinal (stomacul, intestinele), sistemul urinar (rinichi sau vezica urinară), sângele, sistemul nervos (tumorile intracraniene) și oasele. De asemenea, există mai multe tipuri de cancer care pot apărea în fiecare regiune corporală. Examenul citologic se dovedește necesar pentru determinarea „tipului” de cancer implicat. Spre exemplu, cancerul de piele se poate datora bazoteliomelor, mastocitoamelor, limfosarcomului și fibrosarcomului. Semnele clinice ale cancerului variază în funcție de localizare și de tipul de cancer implicat. Agresivitatea cancerului va depinde de tipul de cancer, de localizare și de individ.

 

Unele dintre semnele comune de avertizare ale cancerului pot fi reprezentate de:


1.   Nodulul sau excrescența care crește rapid sau orice rană care nu are tendință la vindecare
2.   O masă (formațiune) fermă, compactă și/sau pigmentată
3.   O masă (formațiune) care pare să fie atașată de țesutul de dedesubt sau din vecinătate
4.   Sângerarea sau apariția unei secreții inexplicabilă de la nivelul oricărui orificiu natural (nas, gură, rect, etc.) al organismului, însoțită de apariția unui miros ihoros (neplăcut)
5.   O masă (formațiune) care-și schimbă aspectul
6.   Pierderea apetitului și scădere în greutate
7.   Dificultatea de a urina, de a defeca și/sau dificultatea de a mânca sau de a înghiți
8.   Vărsături repetate – în special, la un câine în vârstă
9.   Tuse sau respirație dificilă
10. Urina sangvinolentă (cu sânge)


Acestea sunt doar câteva dintre semnele de avertizare. Având în vedere că procesul canceros poate afecta aproape orice organ sau sistem al organismului animal, semnele pot fi reprezentate cam de orice. Spre exemplu, dacă cancerul interesează un os, unele animăluțe vor șchiopăta. Dacă cancerul afectează pielea, veți putea palpa o masă (formațiune) la nivelul acesteia. De asemenea, dacă cancerul acaparează intestinul, unele animăluțe de companie vor etala semne asociate tractului intestinal cum ar fi lipsa apetitului, scăderea în greutate, vomă, diaree sau durere abdominală.

Iată câteva tipuri de cancer frecvent întâlnite la câini:


·       Tumorile pielii (cutanate). Acestea sunt destul de des întâlnite la câini. Melanoamele, lipoamele, bazotelioamele și mastocitoamele sunt cel mai frecvent diagnosticate. Toate tumorile pielii – noduli sau mase de orice fel – vor trebui să fie examinate de către medicul vostru veterinar.
·       Limfomul. Această formă de cancer este comună la câini. Limfomul poate afecta sistemul digestiv, determinând letargie, vărsături și diaree. El poate, de asemenea, afecta ficatul ducând la apariția letargiei, vărsăturilor și a unei tente de la galben la portocaliu a gingiilor și a pielii. La fel de bine, limfomul poate acapara pulmonii, producând tuse persistentă și respirație dificilă.
·       Tumorile glandei mamare. Aceste tumori sunt mult mai frecvent întâlnite la cățelele în vârstă care nu au fost sterilizate. Aproximativ 50% din totalul tumorilor întâlnite la câini sunt tumori ale glandei mamare. Dintre acestea, circa 50% sunt maligne. De regulă, un nodul este palpat în țesutul mamar. Deși acestea sunt cel mai frecvent întâlnite la câinii necastrați, ele apar și la câinii castrați.
·       Tumorile abdominale. Acestea sunt frecvent observate, dar sunt dificil de diagnosticat din stadiile incipiente. Câteva exemple de astfel de tumori sunt hemangiosarcomul, mastocitoamele, limfomul și cancerul de prostată. Fiţi atenţi dacă animăluțul vostru prezintă vreo scădere în greutate, slăbiciune, gingii palide, vărsături repetate, diaree profuză şi/sau distensie abdominală şi programaţi-vă o întrevedere cu medicul vostru veterinar, dacă sesizaţi vreunul dintre aceste semne.
·       Tumorile testiculare. Acest tip de tumoră este al doilea ca frecvenţă la masculii necastraţi. Semnele, de regulă, sunt reprezentate de un testicul mărit în volum și celălalt de dimensiune normală. Dacă tumora este malignă, cancerul se poate răspândi în întreg organismul, apărând slăbiciunea, lipsa apetitului și scăderea în greutate.

Fiţi atenţi la orice deviere de la normal și discutaţi cu medicul vostru veterinar despre tot ceea ce vă îngrijorează. Dacă sunt descoperite de timpuriu, majoritatea acestor cancere pot fi remediate cu ajutorul intervenţiilor chirurgicale, chemoterapiei, radioterapiei sau o combinaţie a celor trei, iar diagnosticarea precoce îl va ajuta pe medicul vostru veterinar să-i ofere animăluțului vostru cea mai bună îngrijire cu putinţă.

sursa: Vets 4 all pets

 

Cele mai citite articole

Accesoriile reflectorizante va pot proteja animalul de companie in zilele intunecate

Fundatia pentru Protectia Animalelor VIER PFOTEN va recomanda sa folositi accesorii reflectorizante pe durata lunilor intunecate ale anului. Curele, veste, haine si hamuri cu elemente...

Sfaturi utile pentru a primi in casa un catel

Sosirea unui caine in casa este un moment de bucurie; de aceea, va trebui sa stim cum sa-l cunoastem.

Cainele care mananca iarba

In sfarsit a venit primavara si putem sa ne plimbam mai mult timp prin parc cu animalutul nostru. Am scapat de gerul crunt care parca voia sa crape pietrele si de gandul ca ultimul lucru pe...

Tu faci curat dupa catelul tau?

Un articol despre mizeria pe care catelusii o lasa afara dar si despre stapanii care ar trebui sa curete in urma lor. In fiecare zi iesim cu catelul de cel putin 2 ori pe afara. De obicei...